​Carles Riera carrega contra Esquerra i Junts pel «fracàs» en el lideratge del procés independentista

El diputat de la CUP ha visitat Vic per acompanyar la presentació de les bases de la candidatura de la formació a la capital d'Osona

Carles Riera ha acompanyat a la CUP de Vic durant la presentació de la candidatura de la formació a la capital d'Osona.
Carles Riera ha acompanyat a la CUP de Vic durant la presentació de la candidatura de la formació a la capital d'Osona. | I.G
14 de gener del 2023
Actualitzat a les 20:01h
Carles Riera, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, ha visitat aquest dissabte Vic en el marc de la presentació de la candidatura del moviment de l'Esquerra Independentista de la ciutat per a les eleccions municipals del maig.

Riera no s'ha mossegat la llengua i ha carregat contra Esquerra i Junts, i els ha acusat de portar el país a "una crisi nacional" perquè "han fracassat en el lideratge del procés independentista que el poble dels Països Catalans va saber impulsar, i guanyar, amb el referèndum de l'1 d'octubre".

El diputat de la CUP també ha analitzat el panorama polític i social actual, i ha volgut remarcar que "ens enfrontem a una crisi econòmica i social a escala global que afecta greument i amb duresa a les classes populars d'aquest país, una crisi ambiental i ecològica, i a una crisi democràtica, perquè la repressió continua contra aquells i aquelles que lluiten per la independència i els drets fonamentals".

En aquest sentit, Riera afirmava que l'alternativa a aquest col·lapse és "una alternativa d'esquerres i independentista", i ha explicat que la intenció de la CUP és no exercir com a oposició, sinó que "som una impugnació al règim del 78, a l'Estat, al capital, al fracàs d'Esquerra i de Junts en el lideratge de l'independentisme, i una impugnació als seus pactes per tal de restablir els interessos del gran capital en el nostre territori".

Reivindicant el municipalisme

Carles Riera ha posat l'accent en la importància del municipalisme "amb l'objectiu de convertir els ajuntaments i els municipis en espais d'alliberament nacional i social".

En aquesta línia, Riera ha destacat la importància del programa alternatiu de la formació als consistoris catalans, perquè "els municipis siguin un mur contra el feixisme, un espai on es lluiti per retornar a mans publiques els serveis fonamentals, on es garanteixi el dret a l'habitatge sense exclusions, una primera línia en la lluita per a la distribució justa i equitativa de la riquesa, un mur contra el masclisme i el patriarcat, i que siguin territoris on es garanteixi la lluita contra el canvi climàtic".

El cupaire també ha revelat "la clau" que els portarà a guanyar el pols a les altres formacions polítiques, tant en l'àmbit nacional com en el municipal: "Estar amb els moviments socials, amb la gent que lluita al carrer, aquesta serà la garantia per guanyar".

Retorn als orígens

Riera ha acompanyat la presentació de les bases de la candidatura de la formació de l'Esquerra Independentista a Vic. En aquest sentit, des de Capgirem Vic han explicat que recuperen la marca CUP Vic per aquestes eleccions municipals del 28 de maig. La formació, que ja fa vint anys que es presenta com a "alternativa rupturista" a la ciutat, ha explicat el canvi i el perquè del retorn als orígens d'aquesta manera: "Totes les idees que s'han anat aglutinant des de Capgirem han anat sumant dins de la sensibilitat de la CUP, i per tant entenem que el més lògic és presentar-se, altra vegada, com a CUP Vic, amb un projecte transformador que integri i que sumi".

Carla Dinarès, regidora al consistori vigatà, ha estat l'encarregada de presentar les bases de la candidatura a les eleccions del maig, que s'han aprovat en assemblea, i que "continuen sent els criteris bàsics que hem defensat i amb els que hem treballat sempre".

Dinarès ha definit la candidatura de la CUP Vic com a "rupturista, d'esquerres, independentista i republicana, filla del moviment popular, feminista, interseccional, antifeixista, anticapitalista, ecologista, de classe, participativa i oberta, ètica i assembleària" i ha remarcat la voluntat de la formació de "continuar caminant i tenir un peu dins de l'Ajuntament".

Des de la formació defensen que hi ha d'haver "un canvi de criteri", en referència al govern actual del consistori vigatà, i han recordat que "no fem la crítica del No a tot, sinó que no és no perquè les polítiques que s'estan duent a terme no són les nostres, i tenim una alternativa".

"No podem deixar de batallar en contra del clientelisme sistemàtic"

Dinarès denuncia que el govern per majoria de Junts a la ciutat els ha portat a "batallar en contra del clientelisme sistemàtic", i posa d'exemple projectes que s'han tirat endavant els últims anys, com el cas del pàrquing Bayés, del Remei Reviu o el conflicte de l'IES Vic.

Pel que fa a la llista, i al candidat, que presentarà la CUP Vic per a les municipals del 28 de maig, encara no hi ha noms. Dinarès ha explicat que s'està treballant per decidir si es mantindrà el procés assembleari de votacions internes de les dues últimes legislatures, o bé si es canviarà el procediment.

Sigui com sigui, els cupaires de la capital d'Osona tenen un objectiu clar per a la ciutat: "Que caigui convergència i hi hagi un gir a les polítiques de dretes, i tots els esforços destinats que el feixisme no torni a entrar a l'Ajuntament", ha conclòs Dinarès.