Cavalcada de Reis 2024 de Vic: recorregut, horaris, novetats i què passarà en cas de pluja

Enguany s'incorpora un "tram tranquil" per a persones amb diversitat funcional i la renovació de part del vestuari de la comitiva reial; si plou, la desfilada pot patir variacions

Imatge d'arxiu de la cavalcada de Reis de Vic.
Imatge d'arxiu de la cavalcada de Reis de Vic. | Aj. Vic
02 de gener del 2024
Actualitzat el 05 de gener a les 10:18h
S'acosta la nit més màgica de l'any, la nit de Reis. Els carrers d'arreu de Catalunya s'omplen de gom a gom per veure l'arribada de Ses Majestats. És aquella nit que la cara dels més petits desprèn sorpresa, il·lusió i alegria.

A la capital d'Osona torna la cavalcada de Reis amb la principal novetat de la incorporació per primera vegada d'un "tram tranquil" per a persones amb diversitat funcional i la renovació de part del vestuari de la comitiva reial. Enguany és la 80a edició de la cavalcada de Reis de Vic, una de les més espectaculars del país. Amb tot, segons les prediccions meteorològiques Ses Majestats portaran, a més de regals, pluges a bona part del territori la mateixa tarda del 5 de gener. En aquest cas, l'Ajuntament de la capital d'Osona ha previst diferents escenaris, que es detallen a continuació.
 

Horari de la cavalcada de Reis a Vic

Com ja és tradició, Ses Majestats arribaran a Vic per la carretera de Barcelona -pel Passeig de la Generalitat- a partir de les sis de la tarda del 5 de gener, i es preveu que els tres Reis i la seva comitiva arribin a la plaça Major a dos quarts de nou del vespre, a on adreçaran unes paraules a la ciutadania i proclamaran les emblemàtiques paraules de "A dormitare! A Nonne!" des del balcó del consistori vigatà.
 

Recorregut de la cavalcada de Reis 2024

La comitiva reial seguirà el recorregut modificat l'any passat a causa de les obres al Bisbat i a la rambla dels Montcada. Els Reis Mags d'Orient entraran a Vic per la carretera de Barcelona i iniciaran la desfilada pels següents carrers:
 
  • Passeig de la Generalitat (18 hores)
  • Parc de Jaume Balmes
  • Carrer d'Anselm Clavé
  • Carrer de la Soledat
  • Carrer de l'Hospital d'en Cloquer
  • Carrer Molí d'en Saborit ("tram tranquil")
  • Carrer de Francesc Maria Masferrer
  • Carrer del Bisbe Torras i Bages
  • Plaça de Santa Teresa
  • Rambla del Passeig
  • Plaça de Santa Clara
  • Rambla del Carme
  • Rambla de les Davallades
  • Rambla de l'Hospital
  • Carrer del Doctor Junyent
  • Carrer de Mossèn Josep Gudiol
  • Carrer Jacint Verdaguer
  • Plaça Major (20:30 hores aproximadament)

I si plou?

Si les previsions meteorològiques es compleixen, la tarda d'aquest divendres hauria de ploure a bona part del territori. Des de l'Ajuntament de Vic plantegen tres escenaris i informen que, la decisió final -si hi ha cavalcada en format tradicional, amb variacions o bé s'anul·la- es donarà a conèixer la mateixa tarda del 5 de gener a les 17:00 hores.
 
  • Escenari A: si plou, però poc, la cavalcada de Reis de Vic 2024 seguirà el seu curs amb normalitat sense variacions en l'horari ni en el recorregut.
 
  • Escenari B: si plou intensament, Ses Majestats i la comitiva reial desfilaran per la ciutat, però els tempos i el recorregut de la rua es variaran. En aquest cas, la cavalcada de Reis 2024 a Vic serà en format reduït: començarà a les 18:00 hores des de la carretera de Barcelona, es desviarà per la rambla Sant Domènech, seguirà pel carrer Doctor Junyent, el carrer Mossèn Josep Gudiol, pujaran pel carrer Verdaguer i entraran a la plaça Major a les 19:30 hores –una hora abans del previst-, on els Reis Mags d'Orient dirigiran unes paraules a la ciutadania des de la balconada de l'Ajuntament.
 
  • Escenari C: si hi ha un avís del Servei Meteorològic de Catalunya per tempesta o fortes ratxes de vent, la cavalcada de Reis 2024 a Vic quedarà anul·lada. En aquest cas, els tres Reis i alguns dels patges de la comitiva reial recorreran la ciutat en cotxe perquè la ciutadania els pugui rebre des de les finestres i balcons de les cases. Un cop arribin a l'Ajuntament, si és segur pujar al balcó, saludaran a la mainada i els dirigiran algunes paraules i, si les condicions no ho permeten, entraran dins de la casa de la ciutat on els esperarà el batlle vigatà per donar-los la benvinguda i dirigiran el discurs a la ciutadania en directe a través dels mitjans de comunicació.
 

Novetats de la cavalcada de Reis de Vic

La cavalcada de Reis de Vic manté el format tradicional i la principal novetat d'aquest 2024 és la incorporació de l'Espai Calma, un "tram tranquil" adaptat per a persones amb diversitat funcional amb l'objectiu de teixir una ciutat més inclusiva i amb la voluntat que tothom pugui gaudir d'una nit especial.

Habilitat al carrer del Molí d'en Saborit -a la zona de l'Atlàntida-, és on els espectadors de la màgica rua de la capital d'Osona començaran a notar una baixada del ritme i les pulsacions de la desfilada. Uns metres abans –la zona "de coixí"- el fil musical que acompanya el seguici de Ses Majestats abaixarà gradualment el volum fins a deixar de sonar.

El "tram tranquil" estarà degudament senyalitzat perquè la ciutadania utilitzi aquesta zona respectuosament garantint així un espai amb menys afluència de persones on les famílies que necessiten més tranquil·litat estiguin còmodes.

D'altra banda, enguany també s'ha renovat part del vestuari del seguici de Ses Majestats. Amb el pas dels anys havia quedat força malmès -tant per l'antiguitat d'algunes peces com per les guspires de les torxes- i, aquest 2024, el consistori ha apostat per renovar-lo amb l'ajuda de l'Associació Casal Claret i el Cosidor Pas a Pas, un projecte d'empoderament sociolaboral que dona l'oportunitat a dones en situació de vulnerabilitat a tenir accés a formació en l'àmbit de la costura i a assolir un contracte de treball.
Arxivat a