Calldetenes disposa de 8 hectàrees d'espais verds al nucli urbà

L'Ajuntament ja té sobre la taula el Pla Director del Verd Urbà de la Diputació de Barcelona on es proposen actuacions de millora d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

L'edifici de l'ajuntament de Calddetenes.
L'edifici de l'ajuntament de Calddetenes. | Aj. de Calldetenes
Redacció
29 de desembre del 2022
Calldetenes ja disposa de les propostes de la Diputació de Barcelona per millorar el verd urbà del municipi, un element que aporta beneficis als habitants, i per aquest motiu, és important realitzar estudis i projectes de disseny i gestió adequats.

L'Ajuntament ha rebut el Pla Director del Verd Urbà, que inclou l'inventari i la diagnosi dels diferents espais i de l'arbrat viari de la població en el marc de compliments dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

D'entrada, l'estudi conclou que Calldetenes disposa de 8 hectàrees d'espais verds al nucli urbà, i comparant les dades amb altres municipis de la comarca, triplica la mitjana de referència. En concret, un 44% dels espais verds es troben en equipaments, un 26% en parcs i un 23% en jardins.

L'estudi destaca que hi ha zones del municipi sense presència de verd i que no hi ha connexió ombrívola entre els espais existents. En aquest sentit, l'informe aposta per una millora de la diversitat i de la qualitat paisatgística reforçant l'arbrat a l'espai viari, una millora de l'espai de l'escocell i per la modificació de la poda.

El Pla proposa accions de manteniment per optimitzar recursos, la creació d'itineraris d'ombra marcant criteris per a noves plantacions, actuacions a l'Espai de la Bassa del Blanqueig i de la Variant Nord.

7 hectàrees de verd urbà a Sant Quirze de Besora

La Diputació també ha elaborat el Pla Director de Sant Quirze de Besora per conèixer l'estat i les possibilitats dels diferents espais i per gestionar i planificar la millora de la jardineria pública del municipi.

Aquest municipi osonenc disposa de 6,7 hectàrees d'espais verds urbans. Concretament, el 59% de la superfície verda correspon a parcs, un 20% són jardins, i un 11% correspon a espais verds en equipaments.

El Pla conclou en aquest cas que els espais estan en bon estat, ben repartits i s'hi fa un manteniment correcte. Tot i que el nombre d'arbres per habitant és superior a la mitjana, l'estudi determina que caldria augmentar-ne la presencia a l'espai viari i que hi hauria un excés de podes.

Els jardins de la Colònia de Borgonyà

La Colònia de Borgonyà és un nucli de població de Sant Vicenç de Torelló que combina edificacions industrials amb habitatges per als treballadors. Des de la Diputació també s'ha fet un estudi del verd urbà d'aquesta zona i s'ha planificat una millora de l'espai atenent als problemes de manteniment i de funcionalitat. El projecte aborda la transformació de la jardineria, i agafa com a exemple a transformar la zona del camí dels Xalets i el carrer Girona.