​La Diputació de Barcelona amplia la inversió per crear sistemes d'energia renovable a Osona

Aquest dijous s'aprovarà la nova línia d'ajuts amb l'objectiu d'ajudar als municipis a fer la transició energètica

Xesco Gomar, acompanyat dels alcaldes de Cercs i Centelles, Jesús Calderer i Josep Paré.
Xesco Gomar, acompanyat dels alcaldes de Cercs i Centelles, Jesús Calderer i Josep Paré. | diba
Redacció
21 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:58h
En el ple d'aquest dijous, la Diputació de Barcelona aprovarà la primera acció d'implantació massiva d'energies renovables a la demarcació amb l'objectiu d'ajudar els municipis a fer la transició energètica, en el marc del Programa sectorial Renovables 2030.

El ple hauria d'aprovar una línia d'ajuts de 50 milions d'euros per finançar iniciatives d'energia verda com a la instal·lació de plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa i millores en l'eficiència de l'enllumenat públic amb LED. A Osona, s'hi destinaran més de 26 milions d'euros, i ja s'han començat a fer actuacions, com en el cas de Centelles, on s'hi ha instal·lat un parc solar.

El programa beneficiarà 147 municipis de la demarcació de Barcelona, que han formulat 256 peticions (149 corresponents a energia fotovoltaica, 63 d'enllumenat públic, i 44 de calderes de biomassa). La majoria de projectes s'executaran al llarg de 2023, tot i que n'hi ha una part que ja s'estan executant aquest 2022 i d'altres no ho faran fins al 2024.

Més 26 milions d'euros en ajudes per als municipis osonencs

Del pressupost total, més de 26 milions d'euros es destinaran a Osona, on ajudaran a reduir en més de 9 milions d'euros la factura energètica anual dels municipis. A més, aconseguiran un estalvi energètic equivalent al consum d'unes 4.800 llars durant un any. També implicarà un estalvi anual d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de prop de 15.000 tones de CO2.

El diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha presentat aquest dimecres el pla, que suposa "la primera acció d'implantació massiva de renovables a Catalunya".

A la comarca d'Osona, la Diputació de Barcelona ja ha finançat dos projectes de renovables a Centelles invertint un milió i mig d'euros amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la Comunitat Francesc Macià, així com dues pèrgoles en aparcaments i una coberta a la pista poliesportiva. En aquest sentit, es preveu que Centelles assoleixi reduir la factura energètica en gairebé 900.000 euros anuals gràcies a aquestes instal·lacions.

Josep Paré, alcalde del municipi, ha remarcat que aquestes iniciatives "representen el 10% de l'energia que es consumeix al municipi", i ha afegit que "s'han complementat amb la millora de l'eficiència de l'enllumenat públic. De fet, acabarem l'any amb la meitat de l'enllumenat substituït".