Vilanova de Sau, escenari de la trobada de famílies ucraïneses

El municipi ha acollit la colenda del programa «Temps x Cures Ucraïna», que té l'objectiu de posa al centre "les cures" dels infants i adolescents ucraïnesos refugiats a Catalunya

La finca Can Mateu ha acollit les colònies que tancaven el projecte.
La finca Can Mateu ha acollit les colònies que tancaven el projecte. | Govern.cat
Redacció
19 de desembre del 2022
Actualitzat a les 14:19h
Vilanova de Sau ha acollit aquest cap de setmana la cloenda del programa Temps x Cures Ucraïna, una iniciativa impulsada des del Departament d'Igualtat i Feminisme i amb la col·laboració de Fundaesplai, agrupació d'entitats que treballen a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental.

Unes colònies a Can Mateu que han reunit 160 participants entre infants, joves i les seves famílies, han tancat aquesta iniciativa, que té per objectiu garantir el dret a les cures dels infants i adolescents, i alliberar temps a les famílies, especialment per a les dones.

Temps x Cures Ucraïna va sorgir poc després de l'esclat de la guerra a Ucraïna i de l'arribada de persones desplaçades, sobretot dones i menors a càrrec seu, una iniciativa per la qual la Generalitat hi ha destinat un milió i mig d'euros.

En declaracions a l'ACN, la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés, ha recordat que "les cures, especialment dels infants i els adolescents, són responsabilitat de tothom, no només de les dones", i remarca que "és imprescindible que hi hagi polítiques que les reconeguin i les recolzin".

Vergés també assegura que aquest és el model d'acollida que necessita Catalunya, però recorda que, per poder-lo tirar endavant, el Govern ha de tenir "les competències senceres en matèria de migració i refugi i que l'Estat transfereixi tots els recursos per fer-hi front".

Amb "les cures" al centre

Un total de 1.496 infants i joves s'han beneficiat del programa Temps x Cures Ucraïna. Des del mes de juny s'han dut a terme 4.392 activitats i s'han dinamitzat 69 equipaments i serveis per tot Catalunya, el que han suposat 6.847 hores d'atenció.

Gràcies a aquesta iniciativa, 58 dones desplaçades per la guerra a Catalunya s'han format com a monitores de lleure, 32 han aconseguit feina a menjadors escolars i 20 estan en procés d'inserció laboral.

Durant l'acte de benvinguda a la casa de colònies de Vilanova de Sau, Svetlana Korolenko, una mare ucraïnesa que s'ha format en l'àmbit del lleure i que actualment està treballant com a monitora de menjador, ha assegurat que l'experiència ha estat molt beneficiosa. Korolenko apunta que "aquesta experiència m'ha permès relacionar-me, conèixer persones i millorar la meva situació", ha apuntat.

Per la seva banda, Kira Bohodukhovq, una jove de 12 anys que actualment viu a Blanes, explicava que "ara que som aquí podem caminar sense por de res".

En total, a Catalunya hi ha 21.786 persones ucraïneses acollides, i d'aquestes, només 3.575 estan ateses pel programa estatal de refugi. Aquesta xifra representa només un 16,4% del total.