El 15% d'ingressos a la província de Barcelona són per malalties cardiovasculars

«La Marató» d'enguany, que se celebra aquest cap de setmana, està dedicada a la salut cardiovascular, principal causa de mort als països desenvolupats

Mantenir un estil de vida saludable pot disminuir el risc de patir una d'aquestes patologies.
Mantenir un estil de vida saludable pot disminuir el risc de patir una d'aquestes patologies. | Arxiu
Redacció
16 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:45h
La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d'enguany, que se celebra aquest cap de setmana, està dedicada a la salut cardiovascular, la principal causa de mort dels països desenvolupats. Les hospitalitzacions per aquest tipus de patologies no paren de créixer, i per exemple, només a la província de Barcelona, durant el 2021, el 15% dels ingressos als hospitals van ser per malalties cardiovasculars. Aquesta és una de les conclusions de l'anàlisi que ha fet per la Diputació de Barcelona a partir de dades dels municipis de més de 10.000 habitants, excloent la capital, Barcelona, i a partir de les dades del CatSalut i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En aquest context, al mateix any va haver-hi 50.000 hospitalitzacions per aquest cas. Els pacients tenien una mitja d'edat de 74 anys (71 anys els homes i 78 les dones). En aquest sentit, la taxa d'ingrés en homes és significativament superior a la de les dones, amb 19 i 11 ingressos anuals per cada 1.000 habitants, respectivament. L'anàlisi de la mortalitat en els últims 15 anys (del 2007 al 2021) mostra que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en dones i la segona en homes.

Pel que fa a les principals patologies que causen l'ingrés, en les dones són la hipertensió (22%), les malalties cerebrovasculars agudes (20%) i la insuficiència cardíaca congestiva (17%). En el cas dels homes aquestes patologies són les malalties cerebrovasculars agudes (19%), la hipertensió (14%) i l'infart agut de miocardi (13%).

Destaca també que tres de cada deu defuncions en dones, i quatre de cada deu en homes, són per una malaltia cardiovascular. En xifres absolutes, aquestes dades es tradueixen en el fet que 6.700 de les 25.000 morts que es produeixen anualment són causades per una malaltia cardiovascular. En ambdós sexes, les malalties cerebrovasculars són les que causen més defuncions.

Fomentar hàbits saludables

Les malalties cardiovasculars són patologies amb un caràcter crònic que afecten la qualitat de vida de les persones i poden generar seqüeles irreversibles i dependència, i sovint, agreugen altres malalties.

Els professionals de la salut remarquen que mantenir una alimentació saludable i equilibrada, no fumar, eliminar o reduir el consum d'alcohol, fer exercici físic aeròbic d'intensitat moderada, reduir l'estrès i controlar la pressió arterial i els nivells de sucre i colesterol en sang són hàbits per a un estil de vida saludable.

Des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona s'ofereix als ens locals de la província recursos per fomentar els hàbits saludables amb l'objectiu de prevenir factors de risc associats a l'aparició de malalties cardiovasculars. Entre les principals línies d'acció, hi ha educar i conscienciar sobre la importància d'hàbits saludables, dissenyar models urbanístics que promoguin les zones verdes, les àrees per a la pràctica d'esport i els desplaçaments a peu o en bicicleta, garantir l'accés equitatiu als recursos sanitaris o facilitar la disponibilitat d'aliments saludables.