​L'exalcalde republicà Marià Serra i Badell tindrà un carrer a Vic

L'Ajuntament de Vic ho va aprovar en el ple del mes de desembre

El carrer Marià Serra i Badell s'ubicarà en una nova via pública, entre l'Avinguda Olímpia i el carrer del Nadal.
El carrer Marià Serra i Badell s'ubicarà en una nova via pública, entre l'Avinguda Olímpia i el carrer del Nadal. | I.G
16 de desembre del 2022
L'exalcalde republicà Marià Serra i Badell tindrà un carrer a Vic. Així es va aprovar en el ple d'aquest dilluns de l'Ajuntament de Vic, amb els vots a favor de Junts, ERC i Capgirem Vic, i amb la negativa de la regidora no adscrita, Carme Tena. El carrer s'ubicarà en una nova via pública, entre l'Avinguda Olímpia i el carrer del Nadal. 

Albert Palou, regidor d'ERC, va destacar que era "un gran dia per la memòria democràtica de la ciutat" el fet de donar el nom de Serra i Badell a un carrer de Vic. Palou va remarcar que aquest procés, una iniciativa del grup d'Esquerra que es va exposar per primera vegada en un ple municipal de 2013, sempre "ha comptat amb la voluntat de tots els partits democràtics de la ciutat".

Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, va manifestar la voluntat del seu grup explicant que hi votarien a favor, però que aquest fet suposava entrar "en una contradicció de partit". En aquesta línia, Dinarès va exposar que "la gran majoria de noms són masculins, i n'hi ha molt pocs de femenins als carrers de la ciutat de Vic", i va aclarir que Capgirem parteix d'una militància feminista i va sentenciar amb un "volem revertir la tendència".

Per la seva banda, la regidora no adscrita, Carme Tena, hi va votar en contra, malgrat haver-hi donat suport en votacions anteriors com a representant del Partit Socialista. Tena declarava que "aquests dies he estat estudiant la figura de Serra i Badell, i he descobert que hi ha un període de la seva etapa a la política vigatana que genera dubtes".

Finalment, Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, i candidat a l'alcaldia de Junts per Vic a les eleccions municipals de 2023, va detallar que la proposta fa anys que camina, i va celebrar-ne l'aprovació definitiva.

La figura de Marià Serra i Badell

Marià Serra i Badell, propietari d'una petita fàbrica de curtits a Vic, fou un personatge actiu de la política de la ciutat, essent alcalde entre el 1931 i el 1934 i entre el 1936 i el 1938, coincidint amb l'inici de la Guerra Civil Espanyola i fins pocs mesos abans de l'ocupació franquista de la ciutat el febrer del 1938.

El 1939, amb la fi de la guerra, Serra i Badell es va exiliar a França, on es va retrobar amb la seva família, i el 14 d'abril del 1942, embarcaven en un vaixell rumb a Mèxic, a on arribaren el 22 de maig del mateix any. Es va instal·lar a la capital del país, i dos anys després, va morir víctima d'un càncer d'estómac. Part de la seva família contínua vivint.
Arxivat a