Cap de setmana tofonaire a Centelles

El municipi acull una nova edició de la Fira de la Tòfona amb jornades gastronòmiques, el concurs de gossos tofonaires o tallers de cuina, entre altres activitats

La tòfona serà la protagonista d'aquest cap de setmana a Centelles.
La tòfona serà la protagonista d'aquest cap de setmana a Centelles. | Toni Carrasco
Redacció
16 de desembre del 2022
Centelles es torna a convertir aquest cap de setmana en centre l'epicentre de la tòfona. Una nova edició de la Fira de la Tòfona arriba al municipi osonenc, que es tornarà a omplir d'espais diversos amb activitats gastronòmiques i lúdiques al voltant del món d'aquest fong únic que es troba sota terra, prop d'arrels i arbustos, i que a simple vista o amb l'olfacte humà és realment complicat de trobar, per no dir impossible.

L'Ajuntament de Centelles és l'encarregat de l'organització de l'esdeveniment, que garanteix un espai dinàmic i participatiu. La fira permet als visitants aprendre més sobre el fong amb expositors de productes, tasts i maridatges de productors. A més, aquesta any també es proposa una nova edició de la iniciativa Menja tòfona a Centelles, on diferents restaurants del municipi ofereixen menús on la tòfona és la protagonista.

El tret de sortida de l'esdeveniment serà el dissabte 17 de desembre a les 9 del matí, quan s'obrirà l'Espai firal tòfona, situat al passeig del municipi. Un dels plats forts de la jornada seran els diferents tallers de cuina amb tòfona i degustació que s'impartiran durant tot el dia a la plaça Major de Centelles, i que comptarà amb les classes magistrals de xefs de diferents restaurants i col·lectius de la comarca.

A les 12 del migdia començarà un dels actes més esperats, el 9è Concurs de gossos tofonaires, animals preparats i ensinistrats perquè amb el seu desenvolupat olfacte desenterrin aquest preuat fong.

Al llarg del dia també es duran a terme activitats pels més menuts, a més d'activitats culturals, com la conferència a càrrec de Francesc Quilez Corella, conservador en cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del Museu Nacional d'Art de Catalunya, o la mostra de documents del Fons Especial de Tòfones a la Biblioteca La Cooperativa.

El diumenge 18, l'esdeveniment es mesclarà amb el mercat setmanal al nucli antic de Centelles i amb activitats relacionades amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicada enguany a la salut cardiovascular.

A les nou del matí s'obrirà de nou l'accés a l'Espai firal, i a partir de les 10, començarà el IV Concurs de cuina amb tòfona per a joves cuiners. Paral·lelament tindrà lloc una demostració de cuina a càrrec d'Albert Capdevila, de Cuadrat Valley.

La fira, que enguany arriva a la quinzena edició, comptarà amb un servei de bus interurbà que connectarà de les nou del matí a les dues del migdia, els municipis de Tona, Balenyà, Centelles i Sant Martí de Centelles.

Consulta tota la programació de la Fira de Tòfona de Centelles 2022.

Arxivat a