Proenergia impulsa la compra conjunta de plaques solars amb un segon grup d’empreses d'Osona

Es tanca amb èxit la prova pilot del primer cercle d'indústries de la comarca que han participat en la iniciativa

Vista d’ocell del sostre de l’empresa CMTEC de Torelló, que forma part del primer grup de compra.
Vista d’ocell del sostre de l’empresa CMTEC de Torelló, que forma part del primer grup de compra. | Creacció
Redacció
15 de desembre del 2022
Actualitzat el 09 de gener del 2023 a les 14:27h
Proenergia Osona ha tancat el programa pilot adreçat a vuit empreses per a la compra conjunta de plaques fotovoltaiques en unes millors condicions tècniques i econòmiques.

El servei per fer una inversió en plaques solars té assegurada la seva continuïtat, ja que Proenergia ha iniciat el procés per tal de captar noves empreses per constituir un segon grup.

La compra conjunta d'aquestes instal·lacions és una iniciativa que pren rellevància en el context actual, ja que la pujada del preu de l'energia posa en perill la viabilitat d'algunes empreses. També respon a la necessitat d'adaptació al canvi climàtic i a la reducció progressiva de recursos materials i energètics.

Un terç de l'energia que consumeixen les empreses

En total, les vuit empreses que han participat en la prova pilot, han fet una inversió de 121.500 euros. Les plaques que han obtingut, generen de mitjana un 37% de l'energia que consumeixen, i per tant, calculen que els suposarà un estalvi de 28.000 euros anuals. La producció anual d'aquestes instal·lacions voreja els 174 MWh, que equival a l'electricitat que necessiten 53 llars durant un any.

A més, cal tenir en compte que des que es va iniciar el programa, i fins al 30 de novembre, la iniciativa ja ha evitat l'emissió d'unes 50 tones reals de CO2 a l'atmosfera.

Proenergia ha ofert acompanyament i assessorament professional a les empreses participants, des de l'avantprojecte fins a la instal·lació de les plaques. En aquesta línia, Olga Cabeza, tècnica coordinadora de Proenergia Osona, explica que "les empreses, especialment les més petites, no tenen ni el temps ni els coneixements per dedicar-se a buscar les millors ofertes o fer tota la paperassa. I per això ens han donat la seva confiança". Cabezas també afegeix que "no hi ha camí de retorn. La viabilitat de moltes empreses implica reduir el consum energètic i generar la seva pròpia energia, ja sigui amb la fotovoltaica o amb altres mecanismes d'autoconsum".

Un segon grup de compra

Després de tancar amb èxit el primer grup de compra, des de Proenergia, projecte que promou la competitivitat del sector industrial d'Osona a través de l'eficiència energètica i promocionant les energies renovables, posa en marxa una nova convocatòria per la compra de plaques solars.
 

Primer pla d’un muntatge de Proenergia Osona. Foto: Creacció


En una primera fase, a les empreses interessades a formar part de la iniciativa, se'ls oferirà un avantprojecte gratuït de la instal·lació de plaques solars, basat en les necessitats particulars de cada una d'elles. Un cop l'empresa avaluï la proposta, i si decideix tirar endavant, podrà formar part del grup de compra conjunta.

Proenergia Osona és un programa impulsat per les entitats de promoció econòmica de la comarca, juntament amb l'Agència de l'Energia d'Osona del Consell Comarcal d'Osona i les associacions empresarials. Actualment, en formen part 57 empreses i autònoms de la comarca, amb 66 punts de subministrament, que reben suport i assessorament en la contractació, les factures, l'adhesió al grup de compra d'energia o l'àmbit de l'autoconsum fotovoltaic.
Arxivat a