​El Grup de Defensa del Ter abandona la «Taula de purins»

Els ecologistes prenen partit per un canvi de model productiu a Osona

Representants del GDT pintant el monument del porcater industrial situat a l'edifici del Sucre.
Representants del GDT pintant el monument del porcater industrial situat a l'edifici del Sucre. | GDT
Redacció
13 de desembre del 2022
Aquest dilluns al vespre, el Grup de Defensa del Ter (GDT) ha anunciat en roda de premsa i a través d'un comunicat que abandona la Taula de gestió sostenible de la ramaderia a Osona. Sota el lema Prou maquillatge verd al sector porcí. Aquí no hi pintem res, el grup ecologista denuncia que la Taula de purins, tal com l'anomenen ells, respon a un "rentat de cara verd" del sector ramader de la comarca, i destaquen que la sostenibilitat és "incompatible" amb els beneficis de l'agroindústria.

Per escenificar la marxa de l'espai, representants del GDT van despintar de color verd l'estàtua del Porcater industrial, que es troba davant de l'edifici del Consell Comarcal d'Osona. Aquest monument, segons els ecologistes, és la representació de "l'ostentació i de l'acumulació de riquesa i poder del sector industrial del porc" i afegeixen que representa "al pensament patriarcal", i en demanen la seva retirada.
 
En aquesta mateixa línia, el grup aposta per un canvi de model productiu que "posi al centre de tot la natura, la vida i el bé comú", i proposen reduir la cabana porcina de la comarca.

L'entitat ecologista es va incorporar a aquest espai de diàleg el 2016 per intentar dirigir el sector agroalimentari de la comarca cap a una gestió sostenible. Ara, però, han decidit abandonar aquest òrgan perquè creuen que la seva finalitat és "esquivar" les multes d'Europa, i afegeixen que la taula és un espai "on només es plategen solucions tecnològiques que serveixen d'interès del benefici econòmic".

Des del GDT aposten també pel tancament de les plantes de tractament de purins, un fet que, segons diuen, es tracta de manera "dramàtica" a l'espai de la Taula, i subratllen que, en aquestes instal·lacions, s'hi asseca purins amb gas natural i denuncien que s'aprofiten de les primes a les energies renovables.

Finalment, l'entitat critica que només es busquen fons de finançament "per seguir amb un model productiu que empobreix la comarca, i que només enriqueix uns pocs", i subratllen que, per exemple, enguany s'ha superat el rècord en contaminació per nitrats a la font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà.
 

Una bassa de purins a Folgueroles. Foto: ACN

La Taula de purins

El sector agroalimentari, basat principalment en el sector ramader i carni, és el primer de la comarca d'Osona, tant en nombre d'empreses, com de treballadors i facturació, i per tant, és important per a l'economia del territori. Amb tot, aquesta especialització també comporta un fort impacte ambiental, on en destaca la contaminació de les aigües subterrànies a causa de l'excedent de les dejeccions ramaderes.

La majoria de municipis de la comarca estan declarats com a zona vulnerable a la contaminació de nitrats i s'estima que el 50% de les fonts d'Osona presenten uns valors de nitrats superiors als acceptables per a la seva potabilitat.

Les dejeccions ramaderes també generen emissions d'amoníac, tòxiques per a la salut humana i animal, emissions de gasos d'efecte hivernacle, principalment de metà i òxid nitrós, i de males olors, i impacten directament en la biodiversitat i els ecosistemes del territori.

Amb aquest context, des del Consell Comarcal d'Osona, Creacció i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya es va impulsar, el 2015, la formació d'un espai de diàleg i trobar solucions per la correcta gestió de les dejeccions ramaderes: la Taula de gestió sostenible de la ramaderia a Osona.

Aquest espai està format per representants del sector ramader, l'Administració catalana, Centres de Recerca i Universitats i altres entitats com el Grup de Defensa del Ter, que formava part de la Taula de purins des del 2016.
Arxivat a