Dos municipis d'Osona obtenen fons europeus per rehabilitar edificis municipals

Sant Julià de Vilatorta rebrà prop d'un milió d'euros per a la millora de l'Arca de Noè, mentre que Viladrau n'espera uns 300.000 per a la reforma de les Escoles Velles

L'Arca de Noè, a Sant Julià de Vilatorta, abans de l'inici de les obres de rehabilitació.
L'Arca de Noè, a Sant Julià de Vilatorta, abans de l'inici de les obres de rehabilitació. | diba
Redacció
12 de desembre del 2022
Actualitzat el 13 de desembre a les 17:23h
L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i el de Viladrau han aconseguit finançament dels fons europeus NextGenerationEU per a la rehabilitació d'edificis municipals. En el cas de Sant Julià, el consistori rebrà 1.059.463,11 euros pel projecte Rehabilitació de l'edifici Arca de Noè pels serveis de Biblioteca i Consultori. Pel què fa a Viladrau, l'Ajuntament ha aconseguit un ajut de 336.276,44 euros per a la reforma de les Escoles Velles.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va publicar el passat dijous, la resolució definitiva de la convocatòria d'Ajudes per la rehabilitació d'edificis de titularitat pública, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea amb els fons NextGenerationEU.

Aquesta convocatòria puntuava aquells projectes de rehabilitació amb visió integral basats en el principi de qualitat arquitectònica. Altres aspectes que s'examinaven eren la millora de l'eficiència energètica, la sostenibilitat ambiental de l'edifici, l'accessibilitat, l'habitabilitat i la conservació dels edificis públics.

A la convocatòria s'hi han presentat1.065 propostes d'actuacions d'arreu de l'Estat Espanyol, de les quals només 402 han rebut el finançament.

La rehabilitació de l'Arca de Noé

El projecte presentat per l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta per aconseguir finançament per a la rehabilitació de l'edifici de l'Arca de Noè, és l'actuació més ben puntuada de Catalunya, i la quarta pel què fa a municipis espanyols que es presentaven a la convocatòria. En aquesta línia, l'Ajuntament rebrà 1.059.463,11 euros dels fons europeus NextGeneration.

La proposta vilatortina consisteix en la rehabilitació integral de l'edifici Arca de Noé, de propietat municipal i catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local. Aquest projecte es va presentar el maig del 2019, i les obres de millora van començar el 3 de desembre del 2021, ara farà un any.

L'edifici, que consta de tres plantes, acollirà la futura biblioteca municipal a les dues plantes superiors, i a la planta baixa, s'hi mantindrà la ubicació del Consistori local, i s'hi generarà un espai d'accés compartit.

La proposta, pensada per complir amb la normativa near Zero Emission Building (nZEB) de consum energètic molt baix, farà que l'edifici compti amb un sistema de geotèrmia i amb plaques fotovoltaiques de recobriment a l'exterior. El projecte aposta per treure el màxim rendiment a la construcció fent-hi intervencions de millora en aspectes estructurals, energètics i funcionals, i d'aquesta manera, reduir l'impacte ambiental.

En l'àmbit energètic, per a la rehabilitació de l'Arca de Noè s'actuarà a tres nivells. En primer lloc, s'aïllaran les façanes i les cobertes de l'edifici per reduir al màxim les demandes de fred i calor. En segon lloc, s'instal·larà una bomba d'aerotèrmia vinculada a un sistema de geotèrmia, i un sistema de difusió a baixa temperatura amb terra radiant per fer fred i calor. Finalment, es col·locarà un sistema de plaques solars integrades a l'exterior l'edifici, i d'aquesta manera, es podrà cobrir gran part de la despesa elèctrica de l'Arca de Noè.

Segons fonts de l'Ajuntament, les obres, que van començar el desembre de 2021, ara fa un any, tenen una durada prevista de 16 mesos i, per tant, podria ser a la primavera quan l'Arca de Noé estigués enllestit.

Les Escoles Velles de Viladrau

En el mateix context, l'Ajuntament de Viladrau rebrà un ajut de 336.276,44 euros per a la reforma de l'edifici de les Escoles Velles. Per aquesta actuació, el consistori ja havia demanat altres ajuts, com una subvenció del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC), i un préstec per a sufragar part de la rehabilitació.

Amb les reformes es pretén que l'edifici aculli tots els serveis destinats a les persones com, per exemple, el dispensari mèdic, el casal de la gent gran, un centre cívic o una sala polivalent.
 

Les Escoles Velles de Viladrau. Foto: Aj. Viladrau