1 de 10
Projecte Ànana Música

​Regalar cançons personalitzades i ​«amb ànima»

Ànana Música és el projecte dels cantautors osonencs Mariona Castells i Guillem Roma a partir del qual creen cançons per encàrrec

Mariona Castells i Guillem Roma durant el procés de creació d'una cançó personalitzada. | ACN
per Osona.com, Osona | 9 de desembre de 2022 a les 14:30 |
Els cantautors osonencs Mariona Castells i Guillem Roma han creat Ànana Música, un projecte que apel·la directament a l'emoció. Ànana és el projecte musical a partir del qual Castells i Roma creen una cançó única i especial per a una persona. El concepte, regalar cançons "amb ànima" a un ésser estimat.

Mariona Castells explica en declaracions a l'ACN que "la persona que rep la cançó s'adona que aquells que l'han encarregat l'estimen i saben realment com és. Això és molt especial" i en referència a Ànana afegeix que "hi ha persones que ens han arribat a dir que hi ha hagut un abans i un després de rebre la cançó i per a nosaltres és una sensació molt gratificant".


Ànana és un mot inventat pels dos cantautors, una fusió entre nana –una cançó de bressol- i ànima. En aquesta línia, Guillem Roma subratlla que "des del principi teníem clar que volíem que les cançons personalitzades fossin cançons amb ànima, que no fos alguna cosa ràpida de pim-pam, sinó que realment poséssim una llavor". Per aquest motiu, l'ànana és com una cançó de vida: "t'acompanya en un moment vital important, que parla de tu i que parla de tu de la manera com una persona que t'estima et veu", puntualitza Roma.

El projecte

Mariona Castells explica que, quan va néixer, la seva tia li va regalar una cançó. Anys més tard, quan ella va ser tieta, va voler fer el mateix amb els seus nebots. A partir d'aquí, juntament amb Guillem Roma, amb qui ja havia col·laborat prèviament en altres iniciatives, van decidir iniciar la proposta Ànana Música.

Malgrat que les cançons personalitzades que ofereixen van néixer per a ser regalades a infants, on s'intentava recollir la seva essència perquè la cançó els pogués acompanyar tota la vida, ara els encàrrecs són per a situacions ben diverses. Des d'avis que volen donar la benvinguda als seus nets, a fills que volen expressar l'afecte que senten pels seus pares, a parelles que es casen o per a persones que pateixen Alzheimer.


En aquest sentit, els promotors del projecte expliquen que no totes les cançons són per a moments alegres, sinó que també hi ha qui recorre a encarregar-los un tema per a poder transitar el dol d'una persona que ha mort o per a un moment en què hi ha hagut una separació de parella.

La creació de l'ànana

El procés de creació d'una cançó comença a partir d'un qüestionari amb preguntes força obertes. Quan ja tenen la història, Castells i Roma s'encarreguen "de posar una mica de poesia" i ho estructuren tot plegat en forma de cançó. A partir d'aquí, ho ensenyen a la persona que ha fet l'encàrrec perquè faci les esmenes que consideri.

Amb la música passa el mateix. Castells i Roma pregunten com els agradaria que sonés la cançó, i presenten una proposta. Quan està tot aprovat, graven la cançó i la produeixen, en un període de temps de 10 a 15 dies d'espera.

Propostes per a diferents pressupostos

Les ànanes estan pensades per a ser regalades en moments especials. Castells i Roma ofereixen un gran ventall de formats aptes per a totes les butxaques que van dels 29 euros d'una cançó de bona nit ja creada que es pot personalitzar amb alguns detalls de la lletra, i cançons úniques de fins a 315 euros.

L'ànana de Nadal: un regal original i amb valors

Amb motiu de les festes de Nadal, Mariona Castells i Guillem Roma han creat una cançó per a regalar als més menuts de la casa, a on els tres Reis donen tres missatges amb valors per als infants.


Per aquesta ocasió han comptat amb la veu de l'actor Jaume Madaula, una veu greu i amb molta presència ideal per simular un rei d'orient. L'actor recita un tros del text de la cançó i també fa una tercera veu.


La cançó dels reis d'orient es pot regalar físicament amb un marc de fotos de fusta natural que porta una dedicatòria dels reis i un codi QR que dirigeix a la cançó, amb un peluix musical o amb un CD.

 

Participació