1 de 10
Polèmica a Folgueroles

​No hi haurà festival de Nadal a Folgueroles

L'empresa organitzadora d'El Caganer Festimarket informa que aparquen el projecte | Cronologia de la polèmica

Un ciclista passa davant l'espai on estava muntat el recinte d'El Caganer Festimarket. | Adrià Costa
per Irene Giménez Vinyet, Folgueroles | 9 de desembre de 2022 a les 13:07 |
S'escriu el que semblaria ser el darrer capítol sobre la polèmica d'El Caganer Festimarket, el macrofestival de Nadal que s'havia de realitzar del 3 al 30 de desembre a l'alzinar del mas Torrents de Folgueroles.

L'empresa organitzadora de l'esdeveniment ha decidit aparcar el projecte després que l'Ajuntament desestimes aquest dimecres el recurs de reposició que havien presentat al Jutjat del Contenciós de Barcelona com a resposta a la denegació dels permisos per a fer realitat el festival nadalenc.

 

Cronologia de la polèmica

Al llarg de les darreres setmanes, d'ençà que l'empresa El Caganer anuncies l'organització d'un macrofestival de Nadal a Folgueroles, s'han escrit diversos capítols d'un serial que, pel que sembla, estaria ja al seu desenllaç final.

Osona.com ha seguit des del primer minut totes les informacions relacionades amb el gran tema de moltes converses aquests últims dies a la comarca, i en fem una recopilació dels fets ara que sembla que la història arriba al seu final.

27 de novembre: L'esclat del conflicte

Per Una Plana Viva, plataforma que agrupa una cinquantena d'entitats ecologistes d'Osona, feia públic un manifest a través del qual alertaven que, el macrofestival que es pretenia instal·lar en una zona de camps agrícoles de Folgueroles per part de l'empresa privada El Caganer, era un "dispendi d'energia injustificat en plena emergència climàtica", destacaven la importància de l'entorn, a toca de l'Espai Natural Protegit Guilleries-Savassona, i recordaven que el Pla Urbanístic Municipal (POUM) no permetia aquesta mena d'activitats en un sòl d'aquestes característiques.


En resposta als ecologistes, l'empresa afirmava haver fet tots els tràmits necessaris per a la instal·lació i obertura del festival el 3 de desembre, i assenyalaven que l'esdeveniment era "bo per Folgueroles i pel territori".

1 de desembre

Dos dies abans de l'obertura oficial d'El Caganer Festimarket, l'empresa organitzadora continuava treballant en el muntatge del festival a la finca del mas Torrents. Fonts de la direcció afirmaven a Osona.com que ningú els havia informat de canvis, i que, per tant, seguien endavant amb el muntatge del festival i es mantenia la data d'obertura programada.


Mentrestant, els ecologistes anunciaven una manifestació a Folgueroles pel dissabte 3 de desembre, dia de la suposada obertura del marcofestival nadalenc, independentment de quin fos el veredicte de l'Ajuntament.

2 de desembre

A les deu del matí del divendres 2 de desembre, a un dia de l'obertura d'El Caganer Festimarket, el consistori folguerolenc emetia un comunicat on s'informava de la denegació dels permisos per a la realització del festival. Fonts de l'Ajuntament explicaven a aquest diari que els informes tècnics desaconsellaven fer l'esdeveniment, ja que les activitats que s'hi havien previst no estaven contemplades en el POUM.

Per la seva banda, els portaveus de l'empresa asseguraven que no descartaven prendre accions legals contra el consistori i recordaven que ja havien instal·lat tota la infraestructura necessària a 24 hores per a l'obertura.

3 de desembre

El dia D, la jornada que havia d'arrencar el macrofestival de Nadal, però a causa de les traves administratives, El Caganer Festimarket quedava ajornat fins a nou avís, tal com informava l'organització de l'esdeveniment des de les xarxes socials. A més, l'empresa anunciava accions legals contra el consistori.

Aquest mateix dissabte, a les 11 del matí, la plataforma Per Una Plana Viva reunia un centenar de persones a la plaça de Folgueroles per exposar els arguments de les entitats ecologistes per oposar-se al festival nadalenc.

7 de desembre

Des de l'empresa organitzadora de l'esdeveniment asseguraven a Osona.com que no tenien notícies de l'Ajuntament, i explicaven que havien presentat un recurs de reposició al Jutjat del Contenciós de Barcelona per intentar revertir la situació i obrir les portes del festival al públic com més aviat millor.

A la tarda, l'Ajuntament de Folgueroles emetia un nou comunicat informant que desestimava el recurs presentat per El Caganer Festimarket i exposava els següents motius per a rebutjar l'esdeveniment: "El model de poble sostenible de Folgueroles es contradiu amb el projecte del mercat" i "El Caganer Festimarket s'havia de desenvolupar en un sòl rural i ni el comerç, ni els espectacles ni els aparcaments són usos permesos expressament en el POUM".

9 de desembre

Aquest matí de divendres, l'empresa El Caganer informava de la decisió de no fer el festival de Nadal a Folgueroles, després de totes les negatives rebudes per part de l'Ajuntament.

En aquest sentit, en un escrit que es pot llegir a la seva pàgina web, l'organització assegura que "vam fer les coses de l’única forma que sabem fer-les, amb tota la seriositat, rigorositat i coneixement que acumulem".

A l'Ajuntament de Folgueroles s'hi refereixen dient que "amb les vostres decisions i actuacions heu fet molt de mal" i repten al consistori afirmant que "potser heu guanyat una batalla, però sens dubte la guerra és molt llarga. Lluita i resiliència".

Finalment, des d'El Caganer Festimarket informen que no obriran i conclouen subratllant que, a Folgueroles, "aquest Nadal és més fosc, més trist i més irracional".

 

Participació