Vic enceta la campanya de Nadal

Fires, mercats, la cantada de nadales o l'arribada dels patges reials, entre les moltes activitats que ofereix la ciutat aquestes festes

Operaris col·locant les llums a l'arbre de Nadal de la plaça Major de Vic
Operaris col·locant les llums a l'arbre de Nadal de la plaça Major de Vic | I.G
01 de desembre del 2022
Actualitzat el 15 de desembre a les 17:04h
Arriba un altre Nadal a la ciutat de Vic, el primer amb normalitat després d'uns anys de pandèmia. L'Ajuntament de Vic ja ha col·locat el tradicional arbre a la plaça Major, i també s'han instal·lat les llums nadalenques per tota la ciutat.

Enguany, des del consistori presenten una campanya "transversal", tal com ha assenyalat Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Comerç i Cultura de Vic, i farcida d'activitats per a tots els gustos i edats.

Vic donarà el tret de sortida a les festes amb l'encesa de les llums de Nadal aquest divendres 2 de desembre a la tarda, "quan es faci fosc". En aquest sentit, des de l'Ajuntament expliquen que s'encenen una setmana més tard de l'habitual, perquè "el context ho requereix, hem d'implicar-nos en l'estalvi energètic, i aquesta n'és una mesura de sensibilització".

Aquesta data, que també coincideix amb l'inici de la Prèvia del Mercat Medieval, s'ha pactat conjuntament entre els comerciants i el consistori vigatà.

Tota la programació de Nadal que s'oferirà, s'ha elaborat conjuntament des de l'Ajuntament amb entitats de la ciutat, com Vic Comerç i entitats de l'economia social i solidària.

Nadal a Vic
La capital d'Osona ofereix una àmplia programació durant el període nadalenc, i enguany, compta amb algunes novetats.

D'entrada, el tradicional Mercat d'Artesans i Brocanters trona a la Plaça Major de Vic després d'haver estat desplaçat en altres punts de la ciutat durant la pandèmia. També torna el Festival de la Infància, que tindrà lloc al recinte firal del Sucre, i que incorporarà algunes novetats especials. Durant aquests dies també se celebra el programa Jove! Activa't per Nadal.

Es dona continuitat al projecte Nadal amb propòsits per d'incentivar a la ciutadania cap a unes festes més sostenibles i amb l'objectiu que aquesta festivitat no abraci només el consumisme.

Tornen els tallers a la plaça dels Màrtirs, activitats que s'emmarquen dins dels resultats dels pressupostos participatius de la zona de l'Eixampla Morató, on la proposta guanyadora va ser la de dinamitzar aquesta zona de la ciutat.

Una altra novetat per aquest Nadal és la instal·lació de nou de l'arbre dels desitjos, una escultura treballada per quatre artesans del carrer de la Riera de Vic que fa una al·lusió a la tradició adobera de la ciutat. Tambés'han col·locat de nou els tradicionals tions a les diferents zones comercials.

Una cavalcada de Reis amb "total normalitat"
Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural a Vic, ha donat alguns detalls de com serà la cavalcada d'aquest 2022 i també ha detallat activitats que es realitzaran relacionades amb l'arribada del Nadal a la ciutat.

En aquest sentit, Castells ha explicat que, des del 2006, Vic ha recuperat la tradició de l'encesa de la foguera de Nadal, la cantada de nadales a la plaça Major i ha popularitzat l'encesa del fanalet. Tradicons que enguany es mantenen.

També tornen els patges reials, que visitaran la ciutat del 26 de desembre al 4 de gener.

El gran esdeveniment d'aquestes dates, la Cavalcada de Reis, es podrà celebrar amb plena normalitat per primer cop després de la pandèmia. Castells ha detallat que, com és habitual, s'iniciarà "cap als volts de les sis de la tarda al Passeig de la Generalitat, i com a novetat, a causa de les obres que s'estan fent a la rambla dels Montcada i al Bisbat, el recorregut haurà de canviar els tempos i possiblement, l'entrada a la Plaça Major, serà uns minuts més tard de l'habitual (al voltant de dos quarts de nou del vespre)".
 

Enguany serà la primera Cavalcada sense restriccions després de la pandèmia a Vic Foto: Josep M Montaner


Els comerços de Vic esperen una bona campanya de Nadal
Uns dels objectius del consistori per aquest Nadal és que els visitants que tothom que vingui a Vic a comprar es mogui per la ciutat caminant, i d'aquesta manera potenciar la mobilitat sostenible a la ciutat.

Des de Vic Comerç, la Federació d'associacions de comerciants de Vic, animen a comprar productes de proximitat i expliquen que la ciutat compta amb un comerç "molt viu i de molta qualitat", i esperen que aquesta campanya de Nadal, sigui positiva pel que fa a les vendes malgrat la pujada dels preus i els problemes socials.

Aposta per a la sostenibilitat
Una de les novetats d'enguany és el Mercat Social de Reutilització Ressò, un projecte que neix de la mà de cinc entitats de la branca de l'economia social de la ciutat.

Una d'aquestes és l'Associació Tapís, des de la qual han detallat que el mercat apostarà pel medi ambient, el consum sostenibilitat i l'economia circular, i té l'objectiu de donar una segona vida a diferents objectes.

El pròxim 14 de desembre a les set de la tarda presentaran el projecte, que també s'oferiran tallers, xerrades o concerts.

Un intent per reduir el consum energètic
Vic encendrà les llums de Nadal aquest divendres 2 de desembre a la tarda, "quan es faci fosc", pels volts de dos quarts de sis de la tarda. En aquest sentit, des de l'Ajuntament expliquen que s'encenen una setmana més tard de l'habitual, perquè "el context ho requereix, hem d'implicar-nos en l'estalvi energètic, i aquesta n'és una mesura de sensibilització". Aquesta data s'ha pactat conjuntament entre els comerciants i el consistori vigatà.
 

L'arbre de Nadal de Vic, amb un llaç groc al capdamunt. Foto: Josep M. Montaner


Vic comptarà amb uns 400 punts il·luminats repartits per tota la ciutat, que tindran un horari marcat: s'encendran que es faci fosc i s'apagaran a les onze de la nit, tot i que l'arbre de Nadal de la plaça Major quedarà encès fins a la mitjanit.

S'incorporen tres nous trams d'il·luminació nadalenca a la ciutat: la plaça de la Pietat, un tram del carrer Sant Sebastià, i un del carrer Pare Huix. 

Tota la il·luminaria és de baix consum i part d'ella és reciclable, biodegradable i d'origen ecològic, tal com expliquen des de l'Ajuntament.

En aquest sentit, Castells ha remarcat que durant la campanya nadalenca el consistori vol promoure el consum responsable i un canvi d'hàbits per generar menys residus i tenir un impacte ambiental menor.

L'Ajuntament ha detallat que el consum elèctric diari d'aquestes llums és de 150 kW al dia, que cada hora d'obertura té un cost de 6,8 euros, i un cost diari aproximat de 37,50 euros. En total, les llums de Nadal estaran enceses 35 dies, i el cost total serà de 1.225 euros.
Arxivat a