Una planta de biogàs per gestionar els purins i fems a les Masies de Voltregà

Costarà 5,1 milions d'euros i l'Ajuntament vol que el govern espanyol en subvencioni el 80%

L'alcaldessa de les Masies de Voltregà, Verònica Ruiz, i el diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, durant la presentació del projecte
L'alcaldessa de les Masies de Voltregà, Verònica Ruiz, i el diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, durant la presentació del projecte | ACN
Osona.com
30 de novembre del 2022
Actualitzat el 01 de desembre a les 10:14h
L'Ajuntament de les Masies de Voltregà vol construir una planta pública de biogàs al municipi per tal de gestionar els fems i els purins que fan servir els pagesos per treballar els camps. El consistori ja ha presentat el projecte que té un cost aproximat de 5,1 milions d'euros. 

Una quantitat que l'alcaldessa de les Masies de Voltregà, Vanesa Ruiz, pretén que assumeixi en un 80% el Ministeri de Transició Ecològica, a través d'una subvenció. El 20% restant des de l'Ajuntament confien que trobaran altres fonts de finançament.

La infraestructura també s'alimentarà de la fracció orgànica que genera el poble, dels fangs de les depuradores i de la matèria orgànica provinent de la indústria càrnia del municipi. 

Tot plegat per aconseguir un romanent d'energia que s'utilitzarà per a l'enllumenat dels carrers i dels equipaments municipals. La resta, es vendrà com a fertilitzant. 

La planta tindrà capacitat per gestionar 23 tones anuals, entre purins, matèria orgànica, fangs de la depuradora i subproducte de la indústria càrnia. De fet, els estudis tècnics han determinat que el purí suposarà el 30% de tot allò que entri a la planta.

Després, segons sigui necessària per a la generació de l'energia, s'afegirà més d'una partida o d'una altra. Des del consistori es pensa que el perfil d'empresari que portarà el purí a la planta és més aviat el de granges petites del municipi i la comarca.