Prop de dos anys sense l'ajut per a persones amb discapacitat: «És una vergonya»

Una família de Roda de Ter denuncia que la Generalitat té bloquejada la partida que afecta 4.500 famílies

En Joan i l'Arnau, pare i fill, denuncien que no cobren l'ajut PUA per a persones amb discapacitat.
En Joan i l'Arnau, pare i fill, denuncien que no cobren l'ajut PUA per a persones amb discapacitat. | Cedida
30 de novembre del 2022
Actualitzat el 01 de desembre a les 16:08h
Una família de Roda de Ter denuncia que no cobren l'ajut PUA per a persones amb discapacitat. L'Arnau és el fill d'en Joan i la Mercè i té una discapacitat física reconeguda de més d'un 80%. El problema, denuncia en Joan, és que les ajudes que estan previstes per a aquestes persones, i que l'any 2021 estaven pressupostades en 2,7 milions d'euros, estan bloquejades.

De fet, la família assegura que la Generalitat els ha reconegut que només s'han donat 70.000 euros dels que inicialment s'esperaven per a aquestes persones.

Això ha fet que moltes famílies s'hagin de buscar la vida per poder fer front a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen al seu càrrec. En el cas de l'Arnau, la Mercè i en Joan han hagut de comprar una cadira salvaescales que els ha costat 9.000 euros i que han pagat ells de la seva butxaca.

Altres famílies, però, no tenen aquesta possibilitat i han vinculat la compra d'aquests aparells a la prestació que, suposadament, havia de donar la Generalitat. El problema amb el que es troben és que, malgrat que se'ls hi hagi aprovat per part del Departament de Drets Socials, els diners no arriben.

Això obliga a que moltes d'aquestes famílies hagin de demanar crèdits per comprar els instruments necessaris, que solen costar milers d'euros, amb els maldecaps que això suposa.

A més, en Joan lamenta que aquest 2022 encara no s'han convocat noves ajudes perquè les de 2021 estan bloquejades. “Embolica que fa fort”, lamenta.

Per tot plegat, la família de l'Arnau ha engegat una campanya per tal que s'agilitzi d'alguna manera i es desencalli una situació que, asseguren, afecta moltes famílies en el seu dia a dia. 

Una campanya que ha fet viral a través d'Instagram on el vídeo que ha fet en Joan ja arriba a prop de 8.000 visualitzacions i que ha permès a moltes famílies poder-se afegir a la demanda. 

En aquest sentit, l'impulsor lamenta que molta gent creu que és un problema personal, i al veure que es tracta d'una qüestió general, es veuen més forts. 

Els donen la raó
En Joan explica que, a més de fer notar el seu malestar i denunciar els fets a les xarxes socials han fet accions paral·leles, com anar al Síndic de Greuges i, fins i tot, han arribat a reunir-se amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. 

En Joan explica que, per sorpresa seva, Campuzano els va felicitar per haver engegat aquesta campanya i els ha reconegut "el problema" i que intenten treballar per posar-hi remei "el més aviat possible".

Osona.com s'ha posat en contacte amb el Departament de Drets Socials que s'ha compromès a donar resposta en els propers dies.
Arxivat a