L'Esquirol fa millores al camí de Cabrera

Els treballs, que tenen l'objectiu de millorar la seguretat d'aquest tram, es preveu que s'allarguin fins a mitjans de desembre

Estat del camí de Cabrera abans de començar els treballs de millora
Estat del camí de Cabrera abans de començar els treballs de millora | Ajuntament de l'Esquirol
Redacció
29 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:25h
Fa una setmana que van començar les obres de millora del camí de Cabrera, un tram que va des del collet de Sant Julià fins al límit del terme municipal de l'Esquirol amb la Vall d'en Bas (Garrotxa). El camí, que es troba al mig de l'Espai d'Interès Natural del Collsacabracomunica el veïnat de Sant Julià de Cabrera amb el santuari de la Mare de Déu de Cabrera.

La calçada, de relleu accidentat, és utilitzada principalment pels vianants i els vehicles que es dirigeixen cap al castell i el santuari de Cabrera, o bé pels vehicles que van cap a explotacions agrícoles i masies que ja queden en territori de la Vall d'en Bas.

En aquest context, des de l'Ajuntament de l'Esquirol fa temps que es demanava la millora de l'estat del vial, i en aquesta línia, el 2020 el consistori va sol·licitar a l'Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, un estudi per executar les obres de millora del camí de Cabrera. Des de la diputació es va concedir l'ajut, i l'abril del 2021 es va entregar l'estudi, que preveia actuacions de reparació del ferm, millora dels drenatges o la millora de la senyalització.

Després de dos anys, aquest novembre han començat les obres, l'import total de les quals serà de 47.195,30 euros. Una part dels treballs són finançats amb una subvenció de la Diputació de Barcelona per a la millora de camins. Des de l'Ajuntament es preveu que l'actuació tingui un termini de quatre setmanes.

Obres de millora del camí de Cabrera
Les principals millores contemplades en l'estudi de la Diputació de Barcelona preveuen reparacions del ferm i la implantació de punts d'encreuament entre vehicles per facilitar l'encreuament entre vehicles que circulin en sentits oposats o que permetin un canvi de sentit. També s'inclou una neteja dels drenatges existents o la instal·lació de senyals d'indicació i de perill, amb la finalitat de fer més segur aquest pas i complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El veïnat de Cabrera
Sant Julià de Cabrera és un veïnat del terme municipal de l'Esquirol, situat al peu de la serra de Cabrera, i format per masies aïllades i agrupades al voltant de la parròquia de l'església de Sant Julià de Cabrera i del Prat de Sant Julià.

Des d'aquesta zona en surten molts camins que arriben al santuari de la Mare de Déu de Cabrera, ermita que es va ensorrar l'any 1428, que es va tornar a alçar el 1611 i que posteriorment, al segle XVIII, es va modificar. Aquesta edificació es troba a 1311 metres d'altitud i és un mirador privilegiat de les comarques d'Osona i la Garrotxa. Actualment, al cim de la serra, també queden restes del que havia estat el castell.

En aquest context, el camí de Cabrera, ara immers en els treballs de millora, és un dels camins que comuniquen totes aquestes edificacions amb els veïnats de la zona.