​Centelles fa el primer pas cap a la transició energètica

S'instal·laran plaques fotovoltaiques en equipaments municipals i un parc solar al polígon industrial de la Gavarra

Façana del Casal Francesc Macià, on instal·laran plaques solars.
Façana del Casal Francesc Macià, on instal·laran plaques solars. | diba
30 de novembre del 2022
Actualitzat el 01 de desembre a les 10:15h
Centelles comença el camí cap a la transició energètica. L'Ajuntament del municipi osonenc projecta diferents actuacions amb un ajut de la Diputació de Barcelona d'1,5 milions d'euros, i que s'emmarca dins del Programa sectorial Renovables 2030. En concret, s'instal·larà un parc solar al Polígon industrial de la Gavarra i plaques fotovoltaiques en equipaments i aparcaments municipals.

El projecte s'ha presentat aquest dimarts al Casal Francesc Macià, i ha comptat amb la presència del diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, qui ha destacat la importància de la iniciativa. En aquesta mateixa línia, l'alcalde de Centelles, Josep Paré, ha subratllat la importància del finançament de la Diputació per tirar endavant projectes que ajudin a avançar cap al desenvolupament de les energies renovables.

Amb aquesta inversió, part de la producció d'energia es destinarà a la comunitat energètica pública i a edificis municipals. Amb el conjunt d'actuacions que es faran a Centelles, es preveu generar al voltant de 2.999 MWh l'any d'electricitat verda, i una reducció anual de 940 tones d'emissions de CO2 a l'atmosfera.

Aquest projecte tindrà un cost total de 2,2 milions d'euros, dels quals la Diputació de Barcelona en subvencionarà 1,5 milions a través del programa Renovables 2030, una iniciativa que pretén implantar les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província de Barcelona, i d'aquesta manera, avançar cap a una economia més sostenible.

Plaques fotovoltaiques als equipaments municipals
A les cobertes del Casal Francesc Macià i de la pista poliesportiva de l'Escola Ildefons Cerdà, així com als aparcaments de la zona esportiva i de l'Institut Barnils, s'hi instal·laran panells solars.

Més concretament, l'Ajuntament preveu col·locar dues instal·lacions fotovoltaiques sobre la pèrgola en dos aparcaments municipals per a l'autoconsum de la comunitat energètica: un a la zona esportiva i l'altre a l'Institut Pere Barnils.

Ambdues actuacions suposarien una producció energètica anual de 330 MWh i un estalvi de 160 tones d'emissions de CO2 l'any.

El parc solar de la Gavarra
El Polígon industrial de la Gavarra és on es concentrarà el projecte energètic més ambiciós pel que fa a la producció d'energia verda al municipi. En concret, en una superfície de 10.200 m² s'hi ubicarà un camp solar fotovoltaic de 1002,8 kW pic (la màxima potència), i comptarà amb uns 2.180 panells solars que generaran uns 1.454 MWh anuals, que es destinaran a la xarxa de la distribuïdora municipal.

D'aquesta manera, amb aquesta actuació es preveu un estalvi d'emissions de CO2 anuals a l'atmosfera de 700 tones.

Renovables 2030 a Osona
32 municipis de la comarca d'Osona ja compten amb una subvenció aprovada, de prop de 19 milions d'euros, dins del Programa sectorial Renovables 2030, de la Diputació de Barcelona.

L'excusació d'aquestes actuacions per part dels consistoris, suposarà un estalvi d'emissions de CO2 d'11.500 tones i una producció energètica de més de 30.000 MWh a l'any.
Arxivat a