​Grups emergents d'Osona treuen un disc amb el suport de membres de Txarango i dues cooperatives

Aquesta és la primera acció d'El Refugi, un projecte que té el propòsit d'ajudar a professionalitzar artistes locals i dinamitzar la cultura amb propostes de diferents disciplines

Membres de Txarango parlant amb formacions que han participat en el nou disc, durant la presentació d'aquest passat cap de setmana
Membres de Txarango parlant amb formacions que han participat en el nou disc, durant la presentació d'aquest passat cap de setmana | ACN
Redacció
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:13h
Onze grups musicals d'Osona de diferents estils han tret un disc recopilatori musical amb el suport de membres de Txarango, Aurora Cooperativa i la cooperativa de disseny gràfic Partee de Vic. Aquesta és la primera acció del projecte El Refugi, que va començar a caminar fa uns mesos amb el propòsit d'ajudar a professionalitzar artistes locals, i dinamitzar la cultura amb propostes de diferents disciplines com l'art o el circ.

L'objectiu d'El Refugi és el de dinamitzar la creació artística a Osona, i també a tot Catalunya. La primera acció d'aquest projecte era la producció i la gravació d'un disc amb temes de formacions emergents d'Osona.

I així ha succeït. Aquest passat cap de setmana s'ha presentat el disc, juntament amb una exposició d'art, a les antigues escoles de La Guixa, un espai recuperat que feia deu anys que estava tancat.

El recopilatori, el nom del qual és 085XX, fa referència al codi postal de la ciutat de Vic, i també reivindica la idea del producte de proximitat.

El projecte, que es va posar en marxa a principis d'aquest any, va rebre 35 propostes, de les quals només 11, d'estils molt diversos, han arribat a la fase final. En aquest sentit, des de l'organització també volen posar èmfasi en el fet que s'ha fet una atenció especial a la paritat i a llengües minoritàries.

Joan Palà, músic i productor i un dels membres de la cooperativa Txarango, explicava a l'ACN que l'àlbum, que ja està disponible de forma gratuïta a diferents plataformes de distribució, representa la riquesa cultural que hi ha a la comarca d'Osona.

En marxa la segona edició del concurs
Les bases per la segona edició del concurs per a participar en la gravació d'un segon disc ja estan obertes. Des de l'organització detallen que no hi ha límits d'edat ni d'estil musical, i un dels requisits indispensables és que, almenys un dels membres de la banda, sigui d'Osona.

En aquest sentit, Pau Puig, membre de la cooperativa Txarango, deia que, ara que han baixat dels escenaris com a grup musical, tenen projectes en marxa, com El Refugi, per ajudar a altres grups a "professionalitzar-se".

La recuperació de les escoles de La Guixa
El Refugi té la seu principal a les antigues escoles de La Guixa, un edifici que fa més de deu anys que estava en desús i que l'Ajuntament ha cedit per a aquest ús.

Sandra Carmona, membre de l'associació Aurora, remarcava que ja han rehabilitat un espai expositiu i que la idea és anar recuperant-ne més. Carmona també subratllava que "no hi ha portes en aquest projecte, totes les disciplines són benvingudes".