Polèmica a Folgueroles per un macrofestival de Nadal

Les entitats ecologistes denuncien un dispendi injustificat d'energia, però l'empresa defensa que tot està en regla

Un ciclista passa davant l'espai on s'està muntant el recinte del Caganer Festimarket.
Un ciclista passa davant l'espai on s'està muntant el recinte del Caganer Festimarket. | Adrià Costa
28 de novembre del 2022
Actualitzat el 02 de desembre a les 16:07h
Polèmica a Folgueroles per la instal·lació d'un gran parc de Nadal per part d'una empresa privada. Si res no canvia i l'Ajuntament en dona el vistiplau, aquest dissabte 3 de desembre s'inaugurarà el Caganer Festimarket en una finca privada i que compta amb l'oposició de les entitats ecologistes osonenques.

En un manifest, alerten que es tracta d'un dispendi d'energia injustificat en plena emergència climàtica i, a més, recorden que en plena restricció per la sequera que viu Catalunya es vol fer una pista  i un tobogan de gel. 

En el manifest, l'entitat Per una Plana Viva assegura que s'estan habilitant uns 2.800 aparcaments a la finca, que a més està a tocar de l'Espai Natural Protegit Guilleries Savassona. Per això, les associacions ecologistes donen per fet que l'aforament estarà per sobre de les 9.000 persones una pressió que “el territori no pot soportar”.

L'empresa organitzadora, però, deixa clar que tenen tots els permisos en regla i asseguren que l'aforament és de 1950 persones aproximadament. En aquest sentit, carreguen contra les entitats ecologistes i recorden que la seva no és l'única pista de gel d'Osona.

També neguen que hi pugui haver cap risc d'incendi perquè s'han ocupat de netjar l'espai i també recorden que no estan dins de cap espai protegit. Finalment, asseguren que han fet tots els tràmits necessaris i assenyalen que el festival és bo per Folgueroles i pel territori.

En canvi, des de les entitats asseguren que “és un despropòsit sense sentit” i diuen que estaran atents a la resolució de l'Ajuntament perquè no tenen clar que POUM permeti fer activitats com concerts o pistes de gel sobre terreny agrícola d'alt valor.

Per la seva banda, l'alcalde de Folgueroles, Xavier Roviró, en declaracions a l'ACN, ha explicat que des de l'Ajuntament encara s'està estudiant la proposta, i que un dels aspectes que més preocupen és l'aforament i l'impacte a escala de mobilitat.