Un de cada quatre accidents a Osona està provocat per animals

Els Mossos demanen precaució als conductors i reconeixen l'increment dels darrers anys

Un senglar
Un senglar | ACN
28 de novembre del 2022
Actualitzat el 29 de novembre a les 9:31h
Un de cada quatre accidents a Osona està provocat per animals. Es tracta d'un problema creixent els darrers anys, coincidint amb l'increment de la fauna. I no té fàcil solució, ja que les mesures que es poden aplicar en aquest sentit són escasses. El cap de trànsit de Vic, el sergent Joan Marsal, explica que més enllà de demanar precaució als conductors quan circulin per carreteres secundàries “poca cosa es pot fer”, ja que els animals són imprevisibles.

Marsal assenyala, però, que els accidents solen ser lleus i sense ferits de consideració. Això sí, es tracta de sinistres que habitualment són molt aparatosos, que deixen el cotxe aixafat i que poden provocar complicacions de trànsit, ja que passen en carreteres secundàries.

A Osona és especialment conflictiva la C-62. Es tracta d'una de les vies que registra més accidentalitat amb animals implicats, ja que es tracta d'una via amb camps propers, on el senglar baixa a les nits per alimentar-se.

Per això, des dels Mossos d'Esquadra demanen especial precaució als conductors que hagin de circular, especialment de nit per carreteres com aquesta.

Posar les llargues i no esquivar

Marsal també assenyala que els accidents més greus on hi ha animals implicats es produeix per l'instint de voler-lo esquivar. El problema és que al ser vies estretes es correr el risc de sortir de la carretera o, en el pitjor dels casos, envair el carril contrari i topar frontalment amb un altre cotxe.

Per això, el cap de Trànsit de Vic recomana no intentar esquivar l'animal. “Sabem que és molt instintiu, però si no hi ha la possibilitat de fer-ho amb seguretat, és millor frenar i agafar-se fort al volant”, remarca.

Des de l'Àrea de Trànsit dels Mossos recomanen també portar les llums de llarg abast sempre que sigui possible i no vingui un altre conductor de cara. De fet, aquesta és una de les principals mesures i més efectives per poder veure si un animal es creua al mig de la carretera.

119 fins a l'octubre

Fins a finals del mes d'octubre a la comarca d'Osona es van registrar 119 accidents amb animals implicats. Val a dir que són deu menys que en el mateix període de l'any passat, però continua sent un dels principals factors pels que es produeixen aquests sinistres. 

Des dels Mossos, però, remarquen que no és habitual que hi hagi factors associats com conduir begut o l'excés de velocitat en els accidents en els que els animals estan implicats.