​Torna el Mercat Medieval de Vic «que tothom coneixia»

L'esdeveniment, del 8 a l'11 de desembre, recupera el casc antic com a escenari i incorpora una prèvia de quatre dies amb activitats per al públic local

Presentació del Mercat Medieval de Vic
Presentació del Mercat Medieval de Vic | Adrià Costa
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:12h
“Torna el Medieval que tothom coneixia”. Així de clar i català s'ha expressat Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic. En efecte, l'esdeveniment anual que més visitants porta a la capital d'Osona recupera els carrers del casc antic com a escenari i uns 380 parades, una xifra similar a l'anterior a la pandèmia. El Mercat Medieval de Vic se celebrarà del 8 a l'11 de desembre i també estrenarà La Prèvia del Medieval, quatre dies més d'activitats destinades al públic local.

Firaires i activitats per a tots els públics


Uns 380 artesans, taverners i firaires seran a Vic del 8 a l'11 de desembre en la nova edició del Mercat Medieval. La majoria venen de Catalunya, però també de l'estat espanyol, França i Portugal. Ho faran amb tot tipus de productes: alimentació, herbes, artesania, decoració, joieria, cosmètica natural, roba, entre altres. Que sigui una de les fires medievals més importants de la península Ibèrica es constata en què la demanda de firaires ha tornat a superar l'oferta de places disponible.
 
El Mercat Medieval de Vic, en xifres

 4 dies
 380 parades
 4 zones de menjar i tavernes
 4 espais escènic i 5 representacions de l'espectacle teatral
 1 espai d'oficis artesans

D'altra banda, durant quatre dies, els carrers de Vic també oferiran activitats paral·leles com tallers de premsa de flors o de sabó. També hi haurà un espai per fer passejos amb burro català o actuacions de titelles i contacontes pels més petits. 

Com cada any, hi haurà demostracions d'arquers medievals i passacarrers i demostracions dels oficis més destacats de l'època. Enguany l'oferta de menjar i tavernes estarà agrupada en quatre zones diferenciades mentre que els oficis es concentraran en un sol espai.
 

Un espectacle que busca el contacte amb el públic


L'altra gran pota del Mercat Medieval és la cultura. Precisament, un dels moments més àlgids del mercat és la representació teatral de l'episodi històric del segle XV conegut com La Trifulga de l'Altarriba. A càrrec de la companyia de Teatre Essela, el públic podrà fer un recorregut teatral itinerant per quatre espais emblemàtics de Vic: la plaça Gerbert d'Orlhac, la plaça de la Catedral, el Parc Balmes i el parc Jaume Portell.

El director de l'espectacle, Pep Simón, ha explicat que enguany tornen a apostar per fomentar el contacte directe amb el públic. També ha destacat que el muntatge està pensat precisament per crear aquesta relació, ja sigui a partir dels titelles, el mim o l'esgrima, entre d'altres. Per a conèixer la vessant més històrica de l'espectacle, s'ha optat per col·locar una gran auca a cada zona, inspirada en els retaules de l'època. “Val la pena que la gent se la miri bé”, ha dit Pep Simón.

La Prèvia: l'oportunitat de redescobrir el Vic medieval
La gran novetat d'enguany és La Prèvia del Medieval. Una trentena d'activitats de l'1 al 4 de desembre molt pensades per als veïns de Vic i Osona. Una manera de reconnectar amb aquella part del públic local que ja no se se sentien seu el Mercat Medieval i també per redescobrir el patrimoni de la ciutat d'aquesta època.

Es pretenia combinar la vessant lúdica amb la més divulgativa i, en aquest sentit, se'n va encarregar la coordinació al MEV-Museu d'Art Medieval. “La Prèvia serà molt divertida”, ha assegurat el seu director, Oriol Picas. Hi ha activitats per al públic familiar –jocs medievals i una gimcana-, per al jove –intervencions artístiques, la Nit d'Homilies i concerts-, per al més cultural –conferències, visites guiades i un taller de caligrafia romànica- i per al general –amb la inclusió de plats medievals als menús dels restaurants-. 

Algunes de les propostes –que compten amb la col·laboració de vint entitats de Vic- requereixen inscripció i “cal afanyar-se perquè cada vegada hi ha menys places”, ha destacat Picas.
Arxivat a