El Seminari de Vic acull la Jornada «Verdaguer: poesia i religió»

El programa s'agrupa entre el dimecres 23 i el dijous 24 de novembre i pretén examinar la religiositat de l'obra verdagueriana l'any del 120è aniversari de la mort del sacerdot-poeta

Francesc Codina, Marc Sureda i M. Àngels Verdaguer a la presentació de la Jornada de Tardor.
Francesc Codina, Marc Sureda i M. Àngels Verdaguer a la presentació de la Jornada de Tardor. | I.G
22 de novembre del 2022
El Seminari de Vic acull aquesta setmana la Jornada de Tardor Verdaguer: poesia i religió, una activitat per aprofundir en totes les dimensions de la religió presents en la poesia de Verdaguer. Les jornades, coorganitzades per l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Societat Verdaguer i la Fundació Verdaguer, s'emmarquen dins la commemoració del 120è aniversari de la mort del sacerdot-poeta.

La Jornada de Tardor del curs 2022-2023 serà aquest dimecres 23 i dijous 24 de novembre, i pretén, a través d'experts en el tema, examinar la religiositat en l'obra verdagueriana a través de l'anàlisi de diversos llibres de l'autor i de la lectura dels seus textos, tal com explica Marc Suerda, director de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic: "pretenem tornar a posar el focus en la dimensió religiosa de Verdaguer".

En aquest sentit, Francesc Codina, del Patronat d'Estudis Osonencs, destaca que "Verdaguer va ser el gran poeta del segle XX, impulsor i símbol de la renaixença catalana, i al mateix temps, un dels exponents més clars de la cultura occidental". Codina recorda que durant els anys 70, amb la renovació dels estudis sobre el poeta, "es va destacar la visió de l'escriptor de poesia i prosa, però no es va posar tant d'èmfasi en la visió més religiosa que movien els seus escrits". En aquest sentit, Codina subratlla que "amb aquestes jornades pretenem recuperar el passat religiós de la seva obra".

En la mateixa línia, M. Àngels Verdaguer, directora de la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, veu la trobada com "una manera d'homenatjar Verdaguer l'any en què es compleixen 120 anys de la seva mort" i explica que les entitats organitzadores han intentat que "el programa sigui complet" per entendre "la visió religiosa que impregna tota l'obra del poeta".

A més de les conferències, presentacions i debats programades en les jornades d'enguany, les entitats organitzadores també han presentat una última activitat, el dissabte 26 de novembre. Es tracta de la ruta Verdaguer, entre un dolmen i un altar, una caminada que anirà acompanyada de lectures del poeta a la seva Folgueroles natal, entre Sant Jordi de Puigseslloses i la Font del Desmai.

Finalment, des del Seminari de Vic recorden que el curs 2023-2024 l'entitat celebrarà els 275 de la seva arribada a la ciutat. El Seminari ha estat durant segles al servei de la formació de generacions de joves d'arreu del bisbat, i a vegades també de bisbats veïns. De fet, a les aules del Seminari s'hi han format joves que han acabat tenint transcendència vital en la societat i en la història, la cultura i la llengua de Catalunya, com és el cas de Jacint Verdaguer.