1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

​Justícia entrega els documents de nul·litat de 87 judicis franquistes a Centelles

La Generalitat ha rebut entre el 2017 i el present 30 de setembre més de 6.000 sol·licituds per anul·lar judicis o consells de guerra del règim

Acte d'entrega dels documents de nul·litat a Centelles | Departament de Justícia
per Osona.com, Centelles, Osona | 21 de novembre de 2022 a les 12:40 |
El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya va entregar aquest passat cap de setmana els documents de nul·litat de judicis franquistes a 87 persones nascudes o residents a Centelles, 15 de les quals pertanyien a Balenyà. L'acte va estar presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i es va emmarcar dins de les VI Jornades de Memòria Democràtica d'Osona.

El document entregat acredita la nul·litat de les sentències i les resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra a què van ser sotmeses aquestes persones pel règim franquista.


A Centelles, l'entrega va coincidir amb les VI Jornades de Memòria Democràtica d'Osona, que sota el títol Viure en temps de guerra volen donar veu a les persones, grups i entitats que estudien i difonen la història de la comarca. Aquest any, el focus de les jornades se centrava en la vida al front i a la rereguarda d'Osona durant la Guerra Civil.

Durant l'acte, Ubasart va reivindicar que la memòria republicana i democràtica connecta "amb el bo i millor" del país com la llibertat, la igualtat, la justícia social i l'autogovern. La consellera va subratllar la importància política de la memòria, i en aquest sentit va remarcar que els certificats envien missatges molt clars sobre que els afectats no eren culpables de res i que els judicis franquistes van ser "una farsa". Usbart també va afegir que, amb actes com aquest, es vol honorar la memòria de les víctimes del franquisme perquè és un "deure democràtic".


El Departament de Justícia ha rebut des del 2017 i fins al 30 de setembre 6.630 sol·licituds del document sobre la nul·litat d'un judici o d'un consell de guerra franquista a Catalunya. Es calcula que a Catalunya es van fer més de 66.000 processos judicials militars per causes polítiques durant la dictadura franquista, segons dades de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Participació