1 de 10
SUCCESSOS

Manlleu alerta que el 80% dels delictes a la ciutat els cometen set persones

L'Ajuntament destina una patrulla especialitzada per controlar els espais conflictius

Un cotxe patrulla de la Policia de Manlleu amb els Mossos darrera | Adrià Costa
per Gerard Vilà, Manlleu, Osona | 21 de novembre de 2022 a les 09:56 |
L'Ajuntament de Manlleu assegura que el 80% dels delictes a la ciutat els cometen les mateixes set persones. Des del consistori es mostren preocupats perquè alguns joves estan agafant com a referents a aquestes persones. A més, el problema ve de lluny. En concret, l'alcade de Manlleu, Àlex Garrido, assenyala que des de 2016 tenen detectats aquest grup organitzat que es dedica a cometre els delictes. “Sense aquestes persones hi hauria molts menys problemes”, remarca Garrido.

Per tal de posar-hi remei, el batlle osonenc ha explicat a Osona.com que han creat una patrulla especialitzada per tal de poder vigilar els espais més conflictius. Es tracta d'un binomi d'agents que treballaran coordinadament amb els Mossos d'Esquadra. 


Amb tot, Garrido recorda que la policia no és la solució i demana que hi hagi més contundència per part dels estaments judicials i que facin ús de la presó preventiva. “La reincidència s'ha de castigar”, considera l'alcalde.

Des de l'Ajuntament insisteixen que la solució immediata passa per tancar a la presó aquestes persones reincidents i, per això, seguiran insistint per tal que jutges i fiscals siguin “més durs” en aquest sentit.


Professionalitzat amb els anys


Una de les característiques d'aquestes persones és el grau de professionalització a l'hora de cometre delictes. Inicialment van començar a robar en cotxes, rebentant els vidres i emportant-se el que hi havia a dins de valor. Després van optar per entrar a cases i comerços, fet que genera un grau d'inseguretat més elevat i, per tant, més “angoixa” entre la ciutadania.


Darrerament, però, aquest grup ha apostat per rebentar les portes de pisos buits, canviar el pany i vendre el nou pany i les claus a famílies vulnerables. Això, diu Garrido, és una conducta que no els suposa riscos tant alts com entrar a robar i es lucren igualment.

Escola de Noves Oportunitats


Però des del consistori manlleuenc tenen clar que no tot pot passar per la pressió policial o la duresa dels jutjats. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha posat en marxa un programa municipal que vol fer que els joves sense feina i que no estudien i que s'emmirallen amb aquest grup tinguin una sortida fora de la delinqüència.

L'escola de Noves Oportunitats és un espai on aquests nois -molts d'ells membres de famílies desestructurades o sense suport- tenen opció de formar-se o optar per un ofici i allunyar-se d'aquests ambients. 

 

Participació