Els futurs graduats en medicina de la UVic-UCC es preparen per afrontar el MIR

Aquest curs 2022-2023, uns 50 alumnes es convertiran en la primera promoció de titulats pel centre

Irene Veganzones, coordinadora del Programa de preparació del MIR, durant una tutoria individualitzada
Irene Veganzones, coordinadora del Programa de preparació del MIR, durant una tutoria individualitzada | UVic-UCC
17 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:31h
Des del curs 2017-2018, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ofereix el Grau en Medicina. Enguany, els alumnes del 6è curs es convertiran en la primera promoció de graduats de la facultat, uns 50 estudiants.

Aquesta primera promoció es titularà el juny del 2023, una vegada finalitzi el curs acadèmic, tot i que, després de graduar-se, els estudiants hauran d'afrontar l'examen MIR (Metge Intern Resident). Aquesta prova dona accés a l'especialització, i és el camí que trien el 90% dels estudiants graduats en Medicina. Amb el MIR, els estudiants es juguen el 90% de la nota final per escollir plaça, ja que l'expedient acadèmica només compta en un 10%.

En aquest sentit, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC compta amb un programa de preparació del MIR.Irene Veganzones, n'és la coordinadora i explica que des del centre volen "no només que els estudiants aprovin el MIR, sinó que cadascú arribi al seu màxim nivell per poder escollir la plaça desitjada".
 
Afrontar la preparació de l'examen del MIR
El Programa de preparació del MIR de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC comprèn diverses activitats perquè els alumnes superin l'examen amb èxit i per millorar els coneixements mèdics que es van obtenint. Veganzones apunta que "l'objectiu és que els estudiants sàpiguen detectar la resposta correcta, fet que també els servirà per aprendre a fer el raonament clínic en casos reals".

El centre explica que les accions del Programa es van intensificant progressivament durant els sis cursos del grau. Des del 3r curs, el professorat, que disposa de les preguntes del MIR dels últims 5 anys, les utilitza en les seves activitats docents. Durant aquest mateix curs també es comencen a impartir seminaris per dotar els estudiants de recursos per fer un raonament crític de les preguntes abans de l'examen final de cada assignatura.

A 4t, els docents entren en detall en el perfeccionament per afrontar les preguntes que planteja l'examen, i a 5è curs, a més de continuar amb els seminaris de preparació, l'activitat que destaca és un simulacre del MIR, una prova que reprodueix les mateixes condicions que les de l'examen final. En aquest sentit, Veganzones explica que "l'anàlisi dels resultats d'aquest simulacre ens serveix com a punt de partida per individualitzar el treball".

El treball de preparació de la prova, tal com detallen des de la Facultat de Medicina, està dirigit en optimitzar al màxim els coneixements que han obtingut els estudiants i puntualitzen que la majoria d'estudiants de 6è curs també estan apuntats a acadèmies fora del centre.
 
El juny del 2023 es graduarà la primera promoció d'estudiants de medicina de la UVic-UCC. Foto: Carles Fiter
Com aconseguir una plaça després del MIR
El 2022, unes 200 places han quedat vacants. Tot dependrà de l'especialitat que cada alumna vulgui fer després de realitzar Ia prova.

En aquesta línia, Veganzones apunta que "hi ha especialitats amb més demanda, on has de quedar entre els primers 200 per entrar, i altres en les quals només has d'aprovar l'examen".

A l'Estat espanyol s'ofereixen 8.500 places per a unes 13.500 persones. D'entrada no tothom aprova el MIR, ja que hi ha una nota de tall que es defineix a partir de les deu millors qualificacions de l'any. Normalment, les dades apunten que els aspirants que queden per sota la posició 9.000 poden escollir especialitat.