Els Bombers apaguen una mitjana de 12 incendis en habitatges cada mes a Osona

Des del cos demanen prudència amb l'arribada de la fred i aposten per fer obligatoris els detectors de fum

Els bombers treballant en l'incendi d'una casa a Osona
Els bombers treballant en l'incendi d'una casa a Osona | Adrià Costa
17 de novembre del 2022
Els Bombers atenen cada mes una mitjana de 12 incendis en habitatges a Osona. Si amb la pandèmia s'havien reduït els focs en cases i pisos a la comarca, ara ja tornen a estar a nivells de 2019. De fet, aquest any ja n'hi ha hagut 120 fins el mes d'octubre, 9 més que l'any passat i 28 més que el 2020, any en què van caure de manera rellevant, com a conseqüència del confinament per la pandèmia. Ara, amb l'arribada de la fred, els Bombers demanen extremar les mesures de precaució i anar amb compte, ja que és a l'hivern l'època de més serveis.

A Osona, com en d'altres comarques rurals, un dels problemes és els focs en xemeneia. El cap de prevenció dels Bombers, Carles Noguera, explica a Osona.com que es troben que molta gent no neteja de manera periòdica la xemeneia. Això fa que s'hi acumuli sutge que es converteix en un combustible potencial en cas que s'incendiï la xemeneia.

La sobrecàrrega dels endolls és també un dels motius dels focs en habitatge. Amb l'arribada de l'hivern connectar més d'un dispositiu com estufes elèctriques o calefactors al mateix punt d'electricitat pot provocar una sobrecàrrega que derivi en un incendi elèctric. “Hem d'evitar els lladres”, assenyala Noguera.

Les cuines i els descuits, però, també són un dels casos habituals de sortida dels Bombers per apagar incendis en cases i pisos a Osona. Per això, Noguera demana que es tingui cura i que quan s'estigui a la cuina no es decuidi tot allò que està en contacte amb el foc. El problema, diu el sotsinspector, és que la campana acabi encenent-se per culpa d'un descuit.

Detectors de fum obligatoris

Des del cos demanen que els detectors de fum siguin obligatoris a les llars. Noguera recorda que es tracta d'un dispositiu molt econòmic -amb prou feines arriba als 20 euros- i suposa una ajuda important als Bombers. I és que un detector de fum avisa en les fases més inicials del foc, fet que permet als efectius d'emergència arribar i actuar abans.

Si malhauradament es produeix un foc, els Bombers recorden que el més important és no obrir portes i finestres, per tal d'evitar donar oxigen al foc. “Encara que estiguem nerviosos, el més important és buscar un lloc segur on avisar el 112, tancar portes i finestres i evitar el fum”, recorda el sotsinspector. 

En total a Catalunya el 2021 els Bombers van haver de fer 4.720 serveis per focs en habitatges. Això, val a dir, inclou des de la crema total de l'edifici a una cortina o un foc a la campana de la cuina. El Vallès Occidental, el Barcelonès i el Maresme van ser les comarques més afectades.