Vic obre les portes dels centres de culte de la ciutat

L'objectiu és promoure un espai de trobada i de diàleg entre les diferents comunitats i el conjunt de la ciutadania

Diferents centres de culte de Vic obren les portes del 15 al 20 de novembre.
Diferents centres de culte de Vic obren les portes del 15 al 20 de novembre. | Josep M Montaner
Redacció
15 de novembre del 2022
Des de l'Ajuntament de Vic i les diferents entitats religioses de la ciutat s'organitza la tercera edició de les Jornades de portes obertes als centres de culte. L'objectiu és promoure un espai de trobada i de diàleg entre aquestes comunitats i el conjunt de la ciutadania.

Vic compta amb un gran nombre de centres de culte de confessions molt diverses, com les de la comunitat de tradició cristiana (des de la catòlica fins a un ampli ventall de comunitats protestants de doctrina diversa), comunitats musulmanes i comunitats sikh.

L'any 2016, l'Ajuntament va establir cinc eixos de treball al voltant de la diversitat religiosa a la ciutat: Atenció, assessorament i orientació a les entitats religioses, la sensibilització de la ciutadania en relació amb la diversitat religiosa a la ciutat, el vincle i treball comunitari amb les comunitats religioses, la coordinació entre comunitats religioses i l'administració local, i la formació per facilitar el coneixement i la gestió de la diversitat religiosa a Vic.

En aquest sentit, des del consistori expliquen que és necessari invertir esforços a acostar la diversitat cultural i d'orígens al conjunt de la societat, així com les diferents tradicions religioses que trobem a la ciutat, i d'aquesta manera, avançar cap a una major cohesió social.

Itineraris per conèixer les diferents comunitats religioses de la ciutat
L'espai ETC de Vic serà l'escenari del primer acte d'aquesta iniciativa. Gràcies a la col·laboració amb Cineclub Vic, aquest dimarts 15 de novembre es projectarà el film La (des)educació de Cameron Post, una pel·lícula que tracta temes d'espiritualitat, la sexualitat i la tolerància. Aquesta projecció s'emmarca dins de la XIX Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, un certamen cinematogràfic anual que afavoreix el diàleg interreligiós a través del cinema, i que la ciutat de Vic hi participa des de fa 5 edicions.

El divendres 18 de novembre, a l'auditori U d'octubre de la Biblioteca Pilarin Bayés, tindrà lloc el segon acte de les jornades de portes obertes amb la conferència Maragall, més enllà de les religions a càrrec d'Ignasi Moreta, Doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra.

Seguidament, el mateix divendres també a l'auditori, se celebrarà la Pregària Interreligiosa, una iniciativa consolidada a les altres edicions de les jornades i que compta amb una bona participació de membres de diferents confessions religioses, laiques i atees.

El tercer acte, i el plat fort de les jornades, serà el cap de setmana del 19 i 20 de novembre, quan diferents centres de culte de la ciutat obriran les portes a la ciutadania.

Enguany, s'han configurat tres itineraris diferents. El primer, dissabte a dos quarts d'onze del matí, iniciarà a la Catedral de Sant Pere de Vic, seguint la visita cap al Centre Cultural Islàmic per acabar a l'Església Adventista del Setè Dia que presentarà la seva comunitat.

El segon itinerari, el mateix dissabte a les cinc de la tarda, mostrarà el centre de culte pentecostal Kingdom of New Jerusalem, seguint direcció a l'Església Bethel on s'explicaran els trets més destacats de la reforma protestant, i per últim, s'entrarà a la mesquita d'African Muslim Cultural Association.

En últim lloc, el tercer itinerari, que tindrà lloc diumenge 20 de novembre a dos quarts d'onze del matí, s'iniciarà a la Comunitat Musulmana de Vic, seguint fins a la Iglesia Pentecostal Unida en Europa, i per acabar, es visitarà la Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días.
 

Cartell de les jornades de portes obertes als centres de culte de la ciutat Foto: Ajuntament de Vic