Els Espais Activa't celebren una dècada de vida

Es tracta de projectes comunitaris i participatius de promoció de l'envelliment actiu i saludable que es duu a terme a diversos municipis d'Osona

Acte de celebració dels deu anys dels Espais Activa't a Osona
Acte de celebració dels deu anys dels Espais Activa't a Osona | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
14 de novembre del 2022
Aquest 2022 es compleix una dècada de la posada en marxa dels Espais Activa't del Consell Comarcal d'Osona, un servei que ofereix activitats i programes de suport adreçats a les persones grans. Per commemorar l'aniversari, divendres passat es va celebrat un acte al pavelló de Gurb amb representants de les diverses institucions que lideren el servei. La trobada, organitzada pel Consorci d'Osona de Serveis Socials, la Fundació Assistencial d'Osona (FADO) i diferents ajuntaments de la comarca, va aplegar unes 15 persones.

Els Espais Activa't són un projecte comunitari i participatiu de promoció de l'envelliment actiu i saludable que es duu a terme a diversos municipis d'Osona, amb l'objectiu d'acompanyar les persones grans seguint un model d'atenció centrada en la persona i prioritzant les necessitats dels usuaris des d'una visió integral. Aquest projecte va arrencar el 2012 amb 5 municipis adherits, i al llarg d'aquests 10 anys, el servei no ha parat de créixer, i actualment s'ofereix a 13 municipis.

Reclam a la Generalitat per al finançament dels Espais Activa't
Coincidint amb la festa de celebració dels deu anys dels Espais Activa't, s'han reunit els alcaldes dels municipis on s'ha implantat el projecte, juntament amb Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarcal d'Osona, i han acordat demanar conjuntament a la Generalitat finançament per aquests serveis, ja que en no tenir la categoria de centres de dia ni de Servei d'Atenció Integral a la gent gran en l'Àmbit Rural, no tenen suport financer.

L'alcalde de Gurb, Josep Casassas, ha explicat que els ajuntaments adherits han fet balanç i coincideixen en el fet que es tracta d'un servei que cal "mantenir, potenciar i fer créixer encara més".

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, ha agraït la implicació de tots els agents que fan possible que aquests espais siguin una realitat i ha fet valdre la feina que es fa diàriament: "Ens vam ajuntar fa 10 anys i aquesta unió s'ha mantingut i facilita que a través d'aquest servei les persones grans puguin gaudir d'activitats adaptades a les seves capacitats".
 

Joan Carles Rodríguez durant la celebració dels deu anys dels Espais Activa't Foto: Consell Comarcal d'Osona


Núria Viñas, coordinadora de l'Àrea d'Envelliment Actiu i Dependència i dels Espais Activa't del Consorci d'Osona de Serveis Socials, va dedicar unes paraules d'agraïment a totes les persones implicades en el projecte, fent una menció especial a les treballadores socials del COSS, a la FADO i als usuaris i familiars dels centres. També va valorar la necessitat de disposar d'un servei com aquest, que compta amb la "suma de molts agents implicats".

Elisabet Escala, coordinadora dels Espais Activa't de la FADO, va agrair la participació de les persones assistents, en especial als usuaris i a les seves famílies que són "els autèntics protagonistes de la diada".

Un model centrat en les necessitats de la persona
El servei es divideix en tres eixos diferents, organitzats per grups i activitats en funció de les necessitats de cada usuari.

En el primer eix s'hi torben els grups oberts de participació activa i la Dinamització comunitària. En aquest sentit, s'organitzen tallers proposats per les pròpies persones usuàries, com ara conferències, activitats intergeneracionals, visites culturals o tallers d'escriptura, entre d'altres. L'objectiu és generar punts de trobada entre els participants i millorar el benestar físic, mental i emocional de tots ells.

En el segon eix d'intervenció hi ha els tallers de benestar i l'envelliment actiu, a on es treballen aspectes com l'estimulació cognitiva i la psicomotricitat i participen en tallers pensats per mantenir cos i ment actius.

Finalment, en el tercer eix s'hi torben els grups de promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència, on es fan tallers adreçats a persones en una situació de salut vulnerable, que poden tenir dependència reconeguda. S'organitzen activitats tant per promoure i mantenir l'autonomia personal com per donar suport als cuidadors familiars.

Actualment, la Fundació Assistencial d'Osona gestiona 5 Espais Activa't que formen part dels eixos 2 i 3, que són els que compleixen deu anys de vida. Aquests centres estan ubicats als municipis de Gurb, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora i Olost. La resta de centres dels Espais Activa't de l'eix 1, gestionats directament pel Consorci d'Osona de Serveis Socials es troben a Calldetenes, Roda i Masies de Roda, Rupit i Pruit, l'Esquirol, Cantonigròs, Sant Hipòlit de Voltregà i Montesquiu.