​L'edifici del Sucre de Vic, reconegut com a Emplaçament Històric de la Química

L'edifici també està catalogat dintre els 100 Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya

Anna Alemany i Gregori Ujaque, president de la Societat Catalana de Química, descobrint la placa de reconeixement de l'edifici
Anna Alemany i Gregori Ujaque, president de la Societat Catalana de Química, descobrint la placa de reconeixement de l'edifici | Ajuntament de Vic
Redacció
14 de novembre del 2022
L'edifici del Sucre de Vic ha estat reconegut recentment com a Emplaçament Històric de la Química en territori de parla catalana. El premi, atorgat per la Societat Catalana de Química, ha estat entregat a la candidatura Edifici del Sucre de Vic pel fet de ser un emplaçament rellevant a la comarca d'Osona i pel seu valor històric i arquitectònic, ja que està catalogat dintre els 100 Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya.

Anna Alemany, regidora de Turisme de l'Ajuntament de Vic, destaca l'honor que suposa per la ciutat haver aconseguit aquesta distinció a un edifici tan emblemàtica a la comarca d'Osona.

En els seus orígens l'edifici del Sucre de Vic estava destinat a una Fàbrica de Sucre, d'aquí rep el seu nom actual, on es fabricava aquesta matèria a partir de la bleva-rave o la remolatxa.

Durant l'acte de reconeixement a l'edifici, celebrat el passat dijous, el doctor i professor de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Santi Ponce, va oferir la conferència La Fàbrica del Sucre de Vic, un projecte industrial pioner, on es va destacar l'important valor dels orígens d'aquest edifici pel país.

A la Fàbrica de Sucre de Vic, com va explicar Ponce, hi va tenir lloc una iniciativa pionera, promoguda per industrials i propietaris agrícoles de la comarca, pels volts del 1890, on van decidir establir la primera fàbrica per a l'obtenció de sucre a Catalunya amb la bleda-rave com a matèria primera. Aquesta activitat va ser cabdal en l'àmbit de la química, i es va convertir en la primera fàbrica de sucre de Catalunya que utilitzava la remolatxa com a matèria primera.