El polígon de l'Avellanet, primera comunitat energètica industrial d'Osona

La zona industrial de Sant Miquel de Balenyà inicia la transició energètica cap a una economia verda a través d'un projecte d'autoconsums compartits

Reunió informativa amb les empreses de l'Avellanet
Reunió informativa amb les empreses de l'Avellanet | Mancomunitat La Plana
10 de novembre del 2022
Actualitzat el 14 de novembre a les 16:30h
Algunes de les empreses del polígon industrial de l'Avellanet, a Sant Miquel de Balenyà, fa setmanes que es reuneixen per explorar la possibilitat de crear una comunitat energètica industrial a través d'un projecte d'autoconsums compartits.

Les trobades s'han donat durant el mes d'octubre amb el suport de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà, la Mancomunitat La Plana i Creacció. Aquest conjunt d'entitats, sota la tutela de Proenergia i de l'Agència de l'Energia d'Osona, ajuden a les empreses a millorar la seva competitivitat i les acompanya en la transició cap a una economia verda.

Aloma Terradellas, tècnica de desenvolupament local de la Mancomunitat La Plana,explica a Osona.com que el projecte està encara "en un moment embrionari", i que de moment, s'han dut a terme dues reunions amb les diferents empreses instal·lades al polígon de l'Avellanet. 

Terradellas detalla que, des de promoció econòmica, fa temps que estàn dins del projecte de Proenergia, iniciativa liderada des de Creacció. En aquest sentit, la tècnica de desenvolupament local comenta que una de les línies a segur "és incentivar la creació de comunitats energètiques per a empreses", i que des de la Mancomunitat La Plana informen a les empreses del territori de quines iniciatives es duen a terme en aspectes de sobirania energètica a altres llocs.

En el cas de l'Avellanet, Terradellas explica que ja hi ha hagut dues reunions amb diferents empreses del polígon. A la primera trobada es va detallar en què consisteix la proposta de la creació d'una comunitat energètica industrial, i durant la segona, es va plantejar l'opció d'un estudi de consum de les empreses interessades i quin potencial poden tenir per compartir consums.

Des de la Diputació de Barcelona se subvencionarà aquest estudi (començarà durant els pròxims dies), en el marc del projecte Proenergia Osona, que pretén explorar les possibilitats en la generació i l'autoconsum de l'energia fotovoltaica al polígon.

Finalment, la tècnica de desenvolupament local de la Mancomunitat La Plana detalla que una tercera part d'empreses del polígon (en total n'hi conviuen 30) hi han mostrat interès, i que moltes d'altres, ja tenen instal·lacions de plaques fotovoltaiques.

Iniciativa pionera
A Catalunya, aquesta iniciativa és pionera i molt recent. De fet, Manresa és la única ciutat de l'Estat amb una comunitat energètica empresarial. El projecte neix de les empreses del polígon de Bufalvent, les quals s'han adherit a la proposta de la creació d'una comunitat energètica, i que a més, recentment s'han constitut en format cooperativa amb el nom de Manresa Il·lumina.

Aquestes iniciatives són fonamentals per caminar cap a un canvi de model energètic més sostenible i afavorir la sobirania energètica. El sector industrial té moltes possibilitats de producció d'energia i el fet que les empreses estiguin agrupades potencia sinergies per poder-ho fer col·lectivament.