​La UVic-UCC supera per primera vegada els 11.000 estudiants matriculats

El centre incrementa un 7% en la matriculació del curs 2022-2023 i creix un 42% en cinc anys

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, durant la presentació de les dades de matriculació al centre del nou curs
Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, durant la presentació de les dades de matriculació al centre del nou curs | ACN
Irene Giménez
08 de novembre del 2022
Actualitzat el 09 de novembre a les 8:04h
La Universitat de Vic-Universitat de Catalunya ha presentat aquest dimarts les dades de matriculació del curs 2022-2023 i en destaca un increment global del 7% en les matrícules. El centre també ha subratlla que, per primera vegada, se supera la xifra dels 11.000 estudiants.

En aquest sentit, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha valorat molt positivament haver superat per primer cop aquesta xifra, un creixement que, segons ha recordat, s'ha anat consolidant amb el temps. Així, dels 8.174 alumnes del curs 2017-2018, s'ha passat als 11.591 alumnes aquest nou curs. Pel rector, el creixement sostingut dels darrers anys confirma que el centre ha deixat de ser una universitat petita "per passar a ser una universitat de mida mitjana amb una gran capacitat d'atracció".

El rector també ha destacat l'"efecte km 0" per explicar l'increment d'alumnes del territori que volen estudiar-hi en primera opció, una xifra que se situa al 40%.

En dades absolutes, la matriculació d'aquest curs a la UVic-UCC queda distribuïda de la manera següent: 5.492 persones matriculades als graus de la UVic, 2015 als graus d'UManresa, 573 al grau de Medicina, 530 als graus d'Elisava (aquest ja és el segon curs després de la incorporació del centre a la federació), 474 als màsters UVic-UCC, 288 als doctorats UVic-UCC, 1.918 als graus i màsters dels centres adscrits (BAU, EADA i ESERP) i 301 als cicles formatius de grau superior.
 

Acte de presentació de les dades de matriculació d'aquest curs a l'escola Joviat de Manresa. Foto: ACN
 

Per centres, a la UVic, el nombre d'estudiants matriculats de nou accés és de 1.545, una xifra que representa un 10% més que el curs passat. Sense tenir en compte el grau en Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades que la universitat ofereix amb la UOC, l'increment és del 14%. L'augment d'estudiants matriculats totals enguany se situa en el 5%, arribant als 5.492.

Les matrícules dels màsters universitaris han crescut un 6%, i fins a un 12% en el cas dels cicles formatius de grau superior.

Les dades que s'han presentat també assenyalen que aquest curs s'han cobert el 95% de les places de la UVic, 8 punts més respecte de l'any passat. Els sol·licitants de primera preferència han augmentat un 40%, i d'aquesta manera, el 80% dels matriculats de nou accés ho han fet en primera opció, una xifra 5 punts per sobre de les de l'any anterior.

Enguany, els graus de Biomedecina, Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE), Fisioteràpia, Infermeria i Psicologia han tingut nota de tall. Entre les carreres més demanades hi ha Educació Social o les d'Empresa o Comunicació Audiovisual i Fisioteràpia. El grau de Biomedecina, que era la novetat d'aquest curs, i ha omplert totes les places i ha tingut llista d'espera.
 

Alumnes de Podologia al campus de la UManresa. Foto: UManresa


Per la seva banda, a la UManresa el nombre d'estudiants matriculats aquest curs és de 2.217 persones en estudis oficials, una xifra un 4% superior a la de l'any passat, dels quals 2.015 en estudis de grau. Enguany el centre ha incorporat un nou màster en Salut i Comunitat a la seva oferta habitual i un nou cicle de Comerç Internacional.

Com a particularitat, l'alta demanda dels estudis d'Infermeria ha ajudat a consolidar el tercer grup de tardes. Entre les ofertes de més demanda també s'hi situa el grau semipresencial de Podologia.

Finalment, en el cas d'Elisava, el centre compta amb 268 alumnes de nou accés matriculats al primer curs dels seus dos graus: Disseny i Innovació i Enginyeria del Disseny Industrial.

Creix la matrícula a Medicina
Aquest serà l'any de la primera graduació d'alumnes de Medicina per part de la UVic-UCC. En concret seran una cinquantena d'estudiants que actualment estan cursant el sisè curs.

Pel que fa a les xifres de matriculació al Grau de Medicina d'aquest curs, Marina Geli, directora general d'Estudis de la Salut, ha explicat que hi ha 152 estudiants inscrits de nou accés i que, en l'actualitat, el grau compta amb un total de 573 estudiants matriculats. El nombre de sol·licitants per estudiar-hi també ha crescut lleugerament respecte de l'any passat, dels 1.103 als 1.171, i la nota de tall ha augmentat fins al 12,50.

La internacionalització del centre
Un altre dels titulars de la jornada és l'increment de la mobilitat internacional. Aquest curs, un total de 316 estudiants (entre UVic, UManresa i centres adscrits) estudien a la UVic-UCC en el marc d'un programa de mobilitat o intercanvi internacional. Per països de procedència, hi ha estudiants d'Alemanya, Argentina, Àustria, Bèlgica, Brasil, Bulgària, Canadà, Colòmbia, EUA, Japó, Mèxic, Turquia o Xile, entre d'altres. Aquest fet porta que la UVic-UCC sigui el centre amb més percentatge d'estudiants estrangers del sistema català.

D'altra banda, el centre també destaca per la presència d'estudiants estrangers matriculats. Aquest any n'hi ha 1.543, una xifra que representa un 15% del total. D'aquests, 1.079 (70%) són estudiants francesos.
 

UVic-UCC Foto: Josep M. Montaner


Reptes de futur
Signar un nou contracte programa amb la Generalitat i consolidar les estructures de recerca actuals són els principals reptes de la UVic-UCC per al curs 2022-2023. El rector ha avançat que s'està treballant per garantir els acords que ja es van assolir durant el llarg procés de negociació abans de l'arribada del nou conseller. La universitat treballa amb l'horitzó de poder signar el nou conveni en un termini no molt llunyà, tant si hi ha l'aprovació dels pressupostos com si es dona l'escenari contrari. El nou contracte dotarà la universitat de finançament estable pels pròxims quatre anys.

Pel que fa a les estructures de recerca actuals, els esforços se centraran en l'operativa del nou Institut de Recerca i d'Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central creat fa uns mesos, reforçar el Centre Tecnològic BETA i treballar per al creixement de la resta de centres de recerca en les matèries d'esports, gènere, educació i sanitari.

D'altra banda, també es treballa per posar en marxa dos nous graus en l'àmbit de la salut pel curs que ve. Es tracta d'un grau en Audiologia General, que seria únic a l'Estat i un nou grau en Odontologia, que s'impartiria de manera compartida entre els campus de Vic i Manresa. De fet, està previst que Manresa es doti d'una Clínica Odontològica.

Una altra de les apostes en matèria de sostenibilitat és l'aplicació de mesures d'eficiència energètica i també la instal·lació de plaques solars als edificis de la universitat amb l'objectiu de reduir la factura elèctrica que, si no es fes res, es podria arribar a triplicar.