1 de 10

Alarmant falta de personal en bars i restaurants d'Osona

Molts establiments s'han vist obligats a reduir horaris i aforament

Terrassa d'un bar de la plaça Major de Vic. | Adrià Costa
per Gerard Vilà, Vic | 11 de novembre de 2022 a les 09:00 |
Primer va ser la pandèmia i ara la falta de personal. Els bars i restaurants d'Osona s'han vist obligats a reduir l'horari i l'aforament dels establiments perquè no poden fer front a la demanda que tenen amb el personal del que disposen. Això suposa un problema greu per a aquests negocis perquè afecta directament a la facturació dels locals. Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme d'Osona expliquen que arran de la pandèmia molts professionals van deixar l'hostaleria i van moure's cap a d'altres sectors, especialment l'industrial.

Això ha deixat amb un dèficit important de treballadors el mon de la restauració osonenca que veu com no té prou mans per donar resposta a la demanda. A més, s'acosten festes de Nadal, una època clau per al sector, ja que genera bona part dels ingressos fins a Setmana Santa.


A més, des de l'associació recorden que es tracta  d'un problema “generalitzat” a la comarca i transversal. “Si ara mateix tingués trenta persones les col·locaria demà mateix”, assegura el seu gerent, Toni Dinerès. I és que les dificultats per trobar personal suposa un cop inesperat per a aquest sector. 

Per això, Dinarès considera que el que cal és fidelitzar el treballador. I és que des de l'associació s'han trobat casos de persones que en un mes han passat per tres establiments diferents, ja que les condicions que els oferien eren millors en cadascun. Això genera una inestabilitat per patrt del negoci que, a més, concentra la majoria de la facturació en caps de setmana.


Dinarès reconeix que els darrers mesos han estat molt bons i que han pogut recuperar-se, i les expectatives també son molt bones de cara al mes de desembre, però necessiten personal per poder donar resposta. A tall d'exemple, Dinarès explica que els sopars d'empresa s'han reactivat i les festes de Nadal són un moment important per al sector per arribar a tenir bones xifres.

Pujada de preus


A més, recorda Dinarès, l'increment de preus de l'energia ha suposat un cop dur per als empresaris que veuen inevitable una pujada de preus, pel cost de l'energia. Una mesura que bars i restaurants d'Osona han de prendre per no haver de tancar el negoci.

Energia a banda, el cost dels aliments ha incrementat de manera substancial els darrers mesos i això fa que la situació per a molts establiments sigui insostenible en el temps. Per això, des de l'Associació d'Empresaris demanen que s'entengui una increment dels menús.

Dinarès recorda que es tracta d'un sector que, malgrat que s'ha recuperat els darrers mesos, s'ha vist afectat de manera important per la crisi de la covid, ja que va ser un dels que més va patir les restriccions imposades des del Govern de la Generalitat. Ara, a més, es troben amb aquesta falta de personal que preocupa realment al sector. 

 

Participació