Rupit renuncia a la distinció de «poble més bonic d'Espanya»

El municipi osonenc sí que optarà al reconeixement de millor poble turístic del món

Un carrer de Rupit, ple de turistes
Un carrer de Rupit, ple de turistes | ACN
Irene Giménez
07 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:41h
Rupit ha descartat optar al reconeixement de poble més bonic d'Espanya. El municipi fa temps que rep una gran afluència de visitants i des de l'Ajuntament es treballa per gestionar-ho.

En aquesta línia, l'etiqueta plantejava l'arribada d'encara més turistes al poble i, tot i que, tal com explica l'alcalde del municipi, Albert Marcé, al principi des de l'Ajuntament es va veure "amb bons ulls", després d'analitzar la situació es va concloure que "primer hem de fer l'exercici de continuar gestionant de la millor manera el gran nombre de visites que reben durant tot l'any".

Marcé afirma que Rupit "viu del turisme" però que "el municipi ja té molta massificació de visitants", sobretot, diu, "en èpoques concretes de l'any, com la Setmana Santa" i el reconeixement portaria encara més flux de visites al territori. En aquest sentit, l'alcalde detalla que des de l'Ajuntament fa temps que es prenen mesures i, per exemple, en dates assenyalades es coordinen amb altres municipis del voltant, com l'Esquirol i Tavertet, per gestionar la massificació turística de la zona, i així millorar l'experiència "tant del visitant com dels veïns del municipi". Una de les mesures que es prenen en aquest sentit és la creació d'un dispositiu abans d'entrar al Collsacabra per informar els visitants de la situació que es poden trobar a cada poble fins a arribar a Rupit.

Tot i això, Rupit, juntament amb els municipis espanyols d'Alquézar (Osca) i Guadalupe (Càceres), sí que ha presentat candidatura per ser distingit com un dels millors pobles turístics del món, reconeixement que dona l'Organització Mundial del Turisme. En aquesta línia, Marcé detalla que aquesta distinció encaixa millor amb les polítiques que es porten a terme des de l'ajuntament i "valora el treball que portem fent els últims anys relacionat amb el turisme sostenible, la mirada tàctil per a facilitar les coses a persones amb dificultats visuals o auditives o la moratòria pels habitatges d'ús turístic, d'entre altres".
 

Una família, travessant el pont penjant de Rupit Foto: ACN


L'any passat, al reconeixament per a ser escollit com a un dels millors pobles turístics del món s'hi van presentar uns 170 pobles, tots de menys de 15.000 habitants, i finalment, només 44 van obtenir l'acreditació. Alguns dels requisits que demana l'Organització Mundial del Turisme són potenciar el turisme sostenible o relacionar sectors econòmics com el primari i el terciari, i segons l'alcalde Albert Marcé, en aquests aspectes "Rupit pot competir".

Finalment, Marcé subratlla que "aquest distintiu s'adequa més al nostre poble" perquè té en compte "un turisme més real, més sostenible, i això és el que estem intentant que passi des de fa uns anys".

El veredicte final de l'Organització Mundial del Turisme serà al desembre, quan Rupit i els seus veïns sabran si són reconeguts amb el distintiu.