1 de 10
IV Congrés de l'Acció Social

​L'Atlàntida de Vic acollirà el IV Congrés de l'Acció Social

El fòrum, organitzat des del Departament de Drets Socials i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, se celebrarà els dies 8 i 9 de juny

Josep Maria Forné durant la presentació del IV Congrés de l'Acció Social | Departament de Drets Socials
per Osona.com, Vic, Osona | 3 de novembre de 2022 a les 16:54 |
El IV Congrés de l'Acció Social-Inclusió.cat, que organitzen el Departament de Drets Socials i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, ja té data i lloc: serà els dies 8 i 9 de juny del 2023 a l'Atlàntida de Vic.

Les jornades es titularan "Serveis socials, transversalitat i inclusió social" i han estat presentades aquest dijous a la seu del Departament de Drets Socials amb l'escriptor Màrius Serra i la seva ponència "El tot inclòs més exclusiu (anàlisi semàntica)".


Els encarregats de donar la benvinguda a l'acte han estat el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné, i la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Eva Espasa.

La vicerectora ha definit el congrés com un "punt de trobada" de tots els agents socials, un espai de "diàleg i de comunitat" des d'on sorgeixen "millores en la vida de les persones des del punt de vista de la inclusió".


Per la seva banda, Josep Maria Forné, ha assenyalat que "potenciar els serveis socials és l'objectiu del congrés". Forné també ha recordat que l'àmbit social és una "pota importantíssima de l'estat del benestar" i ha subratllat la necessitat de la transversalitat "perquè no podem oblidar altres àmbits com la salut o l'educació".

En aquest sentit, Forné ha explicat que el IV Congrés Inclusió.cat s'estructurarà en sessions plenàries i sessions paral·leles amb subtemàtiques com: conceptualització de la inclusió i exclusió social, el paper dels serveis socials en la ruptura de la cronificació de la vulnerabilitat social, l'encaix dels serveis socials amb altres sectors i polítiques clau com la garantia d'ingressos, habitatge, treball, salut i educació, o la importància de la comunitat en els processos d'inclusió social.


Marina Geli, coordinadora estratègica del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC, ha fet balanç de la darrera edició del Congrés, el qual va estar marcat per la pandèmia: va celebrar-se en format híbrid i va comptar amb 433 assistents (243 presencials i 190 en línia).

Geli ha explicat algunes de les conclusions de l'últim fòrum, com que "la inclusió no és només una cosa de pobres", que "l'acció comunitària és un repte internacional", que "la millora de la renda no és suficient per millorar la inclusió" o que "no només els serveis socials han de fer acció comunitària, però han de ser la llum perquè altres agents s'hi sumen."
 

Marina Geli a l'acte de presentació del IV Congrés de l'Acció Social Foto: Departament de Drets Socials


Acompanyar i empoderar les persones amb situacions de vulnerabilitat des de l'acció comunitària i els serveis socials van ser dues paraules molt repetides durant les sessions del passat congrés, on també es van llançar altres idees com que "cal atorgar autoritat" als serveis socials i que cal millorar-los, així també millorar els sistemes de dades o fer més recerca.

Al seu torn, l'escriptor Màrius Serra, durant la presentació del congrés aquest dijous, ha fet un recorregut semàntic per la paraula inclusió i per altres mots del mateix àmbit. També ha citat diverses definicions científiques i ha acabat la seva intervenció fent jocs de paraules amb el públic assistent i animant-lo a fer ús de l'enginy per trobar solucions innovadores al repte de la inclusió social.

El Congrés de l'Acció Social-Inclusió.cat és un esdeveniment adreçat a tots els agents del sistema català de serveis socials que, sumant-se a altres congressos del sector, vol incentivar la creació de coneixement basat en l'evidència per enfortir les disciplines acadèmiques i professionals en l'àmbit dels serveis socials.
Participació