​Els cinc imprescindibles de la Fira de la Muntanya de Vic

El Recinte Firal el Sucre es converteix del 4 al 6 de novembre en el punt de trobada dels amants dels esports i els llibres de muntanya

Torna la Fira de la Muntanya de Vic
Torna la Fira de la Muntanya de Vic | Josep M Montaner
Osona.com
03 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:54h
Vic es convertirà del 4 al 6 de novembre en l'epicentre dels esports i els llibres de muntanya. La Fira de la Muntanya posa la cinquena marxa després d'una edició suspesa (2020) i una segona amb limitacions (2021). Ho fa amb totes les activitats clàssiques, però també amb novetats com el primer Festival d'Escalada. A continuació, la informació pràctica per assistir-hi.

 On es fa? Al Recinte Firal del Sucre de Vic
 Quan se celebra? El divendres 4, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre
 Quins horaris? El dissabte i diumenge de 10.00 a 20.00 mentre el divendres de 15.30 a 20.00
 Quant val l'entrada? 3 euros (general) i gratuïta els menors de 12 anys. Bonificada a 1,5 euros per a federats a la FEEC, targeta VicComerç, universitaris, família nombrosa, monoparental i jubilats
 Com arribar-hi? L'estació de tren i autobús és molt propera. També hi ha aparcaments gratuïts al voltant del Recinte del Sucre

La Fira de la Muntanya ocupa la totalitat del Recinte Firal del Sucre, tant els pavellons com els espais exteriors. A banda de les activitats principals n'hi ha desenes de paral·leles, també per al públic infantil. Pots consultar el programa general aquí, però t'hem seleccionat els cinc imprescindibles per fer-ho més fàcil.

1. Gran àrea d'exposició de material i equipament esportiu i llibres de muntanya
El cor de la Fira de la Muntanya és la gran àrea d'exposició de material, equipament esportiu i llibres de muntanya. Ocupa l'espai central del Recinte Firal del Sucre i inclou fins a 42 expositors.
 

A la banda esquerra, s'hi situen les botigues d'esports i equipament esportiu, empreses i estacions d'esquí, entre altres. A la dreta, és l'espai reservat per a la Fira del Llibre de Muntanya, que celebra la 21a edició. Compta amb 16 expositors –entre llibreries, editorials, administracions i entitats excursionistes- i inclou la presentació d'una desena de llibres entre els quals el de l'escalador Armand Ballat, el de l'alpinista Eduard Sallent, el corredor d'ultratrails Pau Capell, el llibre homenatge a l'alpinista Martí Gasull mort a l'Himàlaia, entre altres.

Tant les botigues d'equipament i roba esportiva com les llibreries i editorials especialitzades en mapes i guies de muntanya coincideixen en considerar la fira com un “aparador” per a donar-se conèixer a nous públics.

2. Conferències i debats
La Fira de la Muntanya programa diverses conferències i debats al denominat Espai Fòrum. No hi falta la presència d'esportistes o exesportistes d'elit. Per exemple, Marc Pinsach i Mireia Miró, dos dels millors esquiadors de muntanya de país –ara ja retirats- parlaran precisament de com es gestiona ser al capdamunt d'aquestes disciplines. La combinació de competició i salut femenina centrarà un altre debat, en aquest cas entre la ciclista i esquiadora Clàudia Galícia i l'esquiadora i corredora de muntanya Clàudia Sabata.
 

Més enllà dels esportistes catalans, destaca la presència a Vic de la italiana Tamara Lunger, especialitzada en expedicions hivernals i que va esdevenir l'escaladora més jove en assolir el Lhotse. Impartirà la conferència “Jo tan fràgil i fort com el gel”, presentada per l'alpinista osonenc Ferran Latorre.

Finalment, també destaca un debat sobre els nous sistemes de mesurar l'alçada de la muntanya –ara que s'ha “descobert” un nou 3.000 al Pirineu- i una taula rodona sobre el passat, el present i el futur de les revistes de muntanya al nostre país.

3. Primer Festival d'Escalada
El Campionat d'Open Bloc s'havia consolidat els darrers anys com un dels plats forts de la Fira de la Muntanya de Vic. La competició, que ja ha celebrat sis edicions, consisteix en fer tants blocs com sigui possible, o cosa que és el mateix, assolir el punt culminant de les vies d'escalada marcades amb preses del mateix color en el rocòdrom.
 

En aquesta ocasió, es fa un pas més i se celebra el primer Festival d'Escalada. Hi haurà Open Bloc els tres dies –divendres i dissabte l'absolut, dissabte l'universitari i diumenge l'infantil-. Però també moltes altres activitats: la tradicional escalada a la xemeneia del Sucre, una gran tirolina i un rocòdrom infantil així com un concurs de cultura de la muntanya l'escalada.

A més, les finals absolutes de l'Open Bloc –previstes per al dissabte al vespre- es convertiran en una autèntica festa amb animació, concerts i food trucks.

4. Mercat d'Ocasió
Un dels clàssics de la Fira de la Muntanya és el Mercat d'Ocasió. Un gran espai amb roba i material esportiu de segona mà i de fora de temporada aportada per particulars i de botigues d’esports.
 

El Mercat d'Ocasió està obert durant tota la fira. Tanmateix, les persones que busquen bones gangues aprofiten el divendres a la tarda per trobar els millors productes. És, sens dubte, un dels elements que dona el tret de sortida a la temporada d'hivern, ja que els elements relacionats amb l'esquí són els grans protagonistes.

5. Activitats infantils, culturals i d'esports d'aventura
La Fira de la Muntanya és un esdeveniment per a tots els públics. Ho demostra el fet que els infants gaudeixin d'una programació específica amb tallers, contacontes, signatures de llibres, excursions i activitats d'escalada, aventura i ciclisme, entre altres.
 

A banda de la programació estrictament cultural –presentacions de llibres i debats- destaquen activitats esportives paral·leles com la tradicional caminada de resistència Matagalls-Vic. Una prova organitzada per la Unió Excursionista Vic i que arriba a la 41a edició. També hi haurà la Pedalada Familiar Osoning així com excursions i rutes guiades al castell de Besora, al salt de Sallent de Cantonigròs, als boscos de Muntanyola i als castanyers de Viladrau.
Arxivat a