El pacient mort per malària a Vic s'hauria contagiat d'un altre malalt

Les proves genètiques realitzades pel Centre Nacional de Microbiologia revelen el possible origen, però el centre no localitza la via de transmissió

L'Hospital de Vic, en una imatge d'arxiu
L'Hospital de Vic, en una imatge d'arxiu | CSMC
NacióDigital
29 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 11:51h
El pacient de 74 anys que va morir a l'Hospital de Vic a causa de la malària es va contagiar d'un altre malalt que estava ingressat en una habitació a la mateixa planta. Així ho ha determinat el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) com a resultat de la seva anàlisi. A partir d'aquestes noves dades, el centre considera que "la hipòtesi més probable" és la transmissió a dins de l'hospital, tot i que encara no es pot certificar al 100% i no està clar com va tenir lloc. El contagi més habitual de malària es produeix per la picada d'un mosquit.

El CNM ha conclòs que el perfil genètic del paràsit que va infectar l'ancià és pràcticament idèntic al d'un altre pacient que va ser hospitalitzat per les mateixes dates, a finals de juliol, i que havia contret el virus de la malària. Els serveis de traumatologia, on van tractar l'home de 74 anys, i el de malalties infeccioses compten amb dos equips d'infermeria que no entren en contacte.

Entre juny i setembre van entrar a l'hospital un total d'11 casos de malària, alguns dels quals van haver de ser hospitalitzats. Cap professional dels equips que va tractar aquests pacients va tenir relació amb la víctima. 

L'home va entrar a quiròfan per operar-se de l'esquena. Al cap d’uns dies, quan la recuperació semblava que anava bé, el seu estat de salut va empitjorar de manera sorprenent, va començar a trobar-se malament, molt cansat i amb una febre molt elevada. Entra a urgències, pateix un xoc sèptic, els ronyons li fallen i gairebé no té plaquetes. En les anàlisis, sorpresa majúscula. El veí del Lluçanès pateix malària cerebral, la més mortífera de totes les malàries.

L'hospital li va aplicar tractaments per la malària. El 9 de setembre, però, va morir per les complicacions derivades que van anar sorgint.

L’Hospital de Vic admet, després de dos mesos d’investigacions, que no ha aconseguit esbrinar com es va produir el contagi. El cas continua sent un misteri, tot i que ja hi ha més respostes.

Arxivat a