La biblioteca Pilarín Bayés de Vic ja és una realitat

Un gran espectacle de música, llum i dansa inaugura l’equipament, que esdevindrà un nou pol cultural al costat del riu

L'espectacle inaugural de la biblioteca Pilarín Bayés
L'espectacle inaugural de la biblioteca Pilarín Bayés | Adrià Costa
Redacció
08 d'octubre del 2022
Actualitzat el 10 d'octubre a les 11:50h
Un gran espectacle de música, llum i dansa de Montse Rodríguez ha inaugurat aquest divendres la biblioteca Pilarín Bayés a Vic. També hi han participat els Sagals d’Osona. L’acte s’ha fet a fora l’equipament i l’han pogut seguir un miler de persones. 

Els ciutadans poden visitar la biblioteca amb calma aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, quan s'ha programat una jornada de portes obertes. El dilluns, la biblioteca es posarà en marxa amb el següent horari: de dilluns a divendres de 9:30 h a 20 h i els dissabtes de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h.

L’acte ha comptat amb la participació del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que han estat acompanyats per la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés que dona nom al nou equipament després d'una consulta popular. També hi han assistit, entre d'altres, Rosa Vestit, delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i el bisbe de Vic, Romà Casanova.

L'any 2019 es va realitzar un procés participatiu en el qual unes 1.500 persones van triar la figura d'aquesta vigatana nascuda el 1941 i autora de més de nou-cents llibres per donar nom a un equipament tan emblemàtic com aquest situat a l'espai de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil.

“Avui la ciutat guanya un nou espai de cultura i coneixement, que és la llavor de la cohesió social. Molt contents d’inaugurar la biblioteca Pilarin Bayés, un nou pol d’atracció al costat del riu, que també vol recordar les 10 víctimes de l’atemptat. Ara toca gaudir-la i cuidar-la”, ha dit Erra.

Pilarín Bayés ha estat el personatge més buscat de la vetllada. Foto: Adrià Costa


La biblioteca
La biblioteca Pilarin Bayés s'allotja en un edifici de cinc plantes (aparcament inclòs) amb una superfície útil total de 4.000 metres quadrats. L'edifici es desplega entorn d'un jardí obert a la ciutat que és un espai commemoratiu.

Totes les sales de la nova biblioteca estan construïdes mirant el jardí que l'embolcalla, on s'hi han plantat 11 arbres d'espècies diferents en record a les onze víctimes de l'atemptat terrorista de 1991. Però el jardí és també un espai que pot ser utilitzat com a espai de relaxació i descans, per a llegir a l'ombra dels arbres. El fet que sigui inclinat permet que la planta inferior gaudeixi també de llum natural i de vistes als elements vegetals.

Totes les sales de lectura s'orienten cap al jardí, i estan dissenyades amb la voluntat de crear espais de dimensió domèstica, que assegurin la comoditat i confort dels usuaris. La doble façana, amb la gelosia exterior de fusta i una geometria articulada, permet orientar les vistes des de les sales de lectura cap al jardí i la ciutat.

Espais innovadors
L'equipament incorpora espais innovadors per a la creació artística, l'aprenentatge, o l'atenció ciutadana, entre d'altres, com són l'Espai Lab Ausa, per a residències musicals i gravació de maquetes musicals, l'Aula Multilingüe, per a l'aprenentatge d'idiomes o l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), per a tràmits i gestions municipals.

L'espectacle ha fet servir la façana de la biblioteca per projectar llums. Foto: Adrià Costa


La planta principal acull la zona de revistes, la zona infantil i la cafeteria, així com la bústia de retorn automatitzat. A la planta inferior hi ha l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), la Sala d'Actes U d'Octubre, l'àrea de música i l'àrea de treball intern. La planta primera té l' Aula Multilingüe, l'espai multimèdia, l'àrea jove, amb el fons de còmics, i el servei d' Internet i +.

La planta segona acull la sala mirador, amb les millors vistes sobre la ciutat, sales de fons general, i l'accés a la terrassa, apta per a presentacions i actes a l'exterior. La planta soterrani acull dos dipòsits documentals: el major acull la col·lecció general, i el dipòsit especial acull el fons patrimonial del Círcol Literari.

L'edifici té una capacitat per a més de 115.000 documents en total, incloent-hi els més de 5.000 llibres del Círcol Literari, els 5.000 CD del Mercat de Música Viva de Vic, i els més de 15.000 documents del dipòsit general. Per tal de garantir uns espais acollidors sense una densitat excessiva de prestatgeries s'han instal·lat armaris compactes en sala, de lliure accés als usuaris, i totalment automatitzats.

Espectacle inaugural de la Biblioteca Pilarín Bayés. Foto: Adrià Costa


La biblioteca Pilarín Bayés, un nou pol cultural del sud de Vic. Foto: Adrià Costa
 

La biblioteca porta el nom de la ninotaire Pilarín Bayés. Foto: Adrià Costa

 

Els parlaments, a la inauguració de la Biblioteca Pilarín Bayés. Foto: Adrià Costa
 

Arxivat a