​Osona Artimur, la nova proposta d'art urbà de la comarca

Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta acolliran intervencions artístiques

Una de les parets que es pintaran a Manlleu
Una de les parets que es pintaran a Manlleu | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
08 d'octubre del 2022
Osona Artimur és la nova proposta cultural d'Osona Turisme, ens del Consell Comarcal d'Osona. Es tracta d'una iniciativa d'art urbà que engloba intervencions artístiques implantades als carrers de cinc municipis de la comarca d'Osona: Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta. Les propostes recorren la història i el patrimoni local de cada localitat des d'una mirada artística, fresca i innovadora, i sota una mateixa temàtica que fa de fil conductor.

El projecte està dividit en dues fases. La primera, l'acció en viu, que permetrà seguir i gaudir del procés de creació dels murals per part dels i de les artistes; i una segona fase amb la creació de l'itinerari artístic de cada poble, connectant-los a escala comarcal perquè els i les visitants puguin fer el recorregut pel seu propi compte, en qualsevol moment de l'any i de forma gratuïta, amb l'ajuda d'un mapa físic i de la informació disponible al web del projecte.

Osona Artimur està pensat pel turista cultural intergeneracional, és a dir, per a persones de totes les edats interessades a conèixer, comprendre i gaudir de trets rellevants que caracteritzen la societat local. La visita dels murals serà el pol d'atracció per visitants i turistes, però hi haurà persones que ho gaudiran de forma indirecta, que ho coneixeran en el mateix moment que estiguin passant per davant dels murs.

Aquesta nova proposta cultural neix en el marc del projecte "Osona: paisatge, territori i cultura" impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya

Artimur en dades
- 5 municipis
- 19 artistes
- 18 murals
- 25 instal·lacions artístiques amb escultura de petit format
- 5 inauguracions

Artistes d'arreu del territori
El col·lectiu d'artistes seleccionats són els encarregats de donar vida als espais grisos on hi predomina el ciment i dotar-los de llum i color. El projecte compta amb un total de 19 artistes reconeguts, nacionals i internacionals, procedents de Catalunya, Galícia, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, entre altres territoris, seleccionats a partir d'una convocatòria oberta i d'un comissariat.
 

La selecció d'artistes, comissariada per B-Murals i coordinada per Transit Projectes, compta amb figures destacades com Zoer (França), Ana Barriga (Espanya), Satone (Alemanya), Nano 4814 (Espanya), Luogo Comune (Itàlia), Daniel Muñoz (Espanya) i Jan Valverdú (Catalunya), entre d'altres.

18 murals repartits en 5 municipis
Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta són els cinc municipis on es desenvoluparan els 18 murals i les instal·lacions artístiques de petita escultura creats pels 19 artistes.

La temàtica de les creacions artístiques seguirà la identitat i la singularitat de cada municipi, com són la forja en el cas d'Alpens; el riu Ter a Manlleu, les festes de Sant Joan i els Elois a Prats de Lluçanès; l'entorn natural del municipi a Sant Bartomeu del Grau; i la terrissa, les caramelles i el modernisme a Sant Julià de Vilatorta.

Inauguracions Osona Artimur
La inauguració oficial del projecte Osona Artimur es farà el dissabte 22 d'octubre a Prats de Lluçanès. A banda, cada un dels municipis també comptarà amb una inauguració per donar a conèixer el projecte a cada població.

- Prats de Lluçanès: 22 d'octubre
- Manlleu: 29 d'octubre
- Sant Bartomeu del Grau: 5 de novembre
- Alpens: 12 de novembre
- Sant Julià de Vilatorta: 20 de novembre

La comunitat, un actor important
Els habitants de cada un dels municipis són una peça clau per a la creació dels murals d'art urbà, ja que algunes de les intervencions es portaran a terme amb l'ajuda de col·lectius del municipi.

- Alpens: mural de l'artista Zosen creat amb la col·laboració de l'Escola La Forja.
- Manlleu: intervenció de Daniel Muñoz amb la col·laboració d'Osonament.
- Prats de Lluçanès: mural de l'artista Chu Doma amb la col·laboració de l'Escola Lluçanès, l'Escola FEDAC i l'Institut Lluçanès.
- Sant Bartomeu del Grau: intervenció artística d'Alessia Innocenti amb la col·laboració de l'Escola La Monjoia
- Sant Julià de Vilatorta: creació de l'artista Mateu Targa amb la col·laboració de l'Espai Activa't i el Punt Jove.
Arxivat a