Vic guanya una zona verda a les Adoberies

L’expropiació de les finques es va aprovar per unanimitat al ple municipal

La zona de les Adoberies
La zona de les Adoberies | Josep M. Montaner
Redacció
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:28h
El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat aquest dilluns l’expropiació de les finques del carrer de les Adoberies. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va exposar que es tracta d’adequar la zona, sobretot l’espai buit que ja es fa servir de plaça, i que l’objectiu és que sigui una nova zona verda.

La regidora Viqui Terricabras, d’ERC, va apuntar: "El projecte es va iniciar arran del col·lectiu Salvem les Adoberies. Ens felicitem que es plasmi a la realitat, però lamentem la poca participació rebuda en el projecte”.

Per la seva banda, Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va especificar que l’inici acabarà amb la reurbanització del barri i cal treballar en un pla d’usos. Tot i les prohibicions, la gent de la Clota va ser un actiu per salvar l’espai. La regidora, també, va agrair a les persones que han treballat per salvar l’espai i va recordar el procés del projecte: “S’ha passat de voler enderrocar el barri, a veure com una plataforma veïnal aconseguia que la Generalitat truqués a l’Ajuntament de Vic, fins a gastar-se 3 milions d’euros”.

Palmero va recordar que el procés de participació segueix obert. 
Enllumenat més sostenible
El ple també va aprovar per unanimitat la contractació de les obres compreses en el projecte executiu de canvi de tecnologia de l’enllumenat públic de Vic. El regidor de Serveis i Medi Ambient, Albert Castells, va comunicar que s’inicia el procediment de contractació mitjançant el procediment negociat sense publicitat per la renovació d’enllumenat de la via pública. “El projecte són 5 milions d’euros d’inversió que ens portarà a  aconseguir un 60% d’estalvi energètic. El divendres vam rebre la confirmació d’una inversió d’1 milió d’euros”, va explicar.

També es va aprovar per unanimitat les competències per a la prestació i/o gestió del sistema públic de sanejament en alta i control dels abocaments, entre el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Vich3.

Gratuïtat de l’I2
El ple va provar per unanimitat el trasllat de finançament a la Fundació Educació i Art per la gratuïtat de l’I2 de les Escoles Bressol Municipals de Vic. Tal com va explicar la regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, la gratuïtat de l’i2 “no és una aposta universal, només dona gratuïtat a les places d’i2 actuals, no parla de donar cobertura de plaça a tots els infants de 2 anys. La gratuïtat no afecte als serveis especials i addicionals fora del què és estrictament servei d’escolarització”.

També va remarcar que a la ciutat hi ha tres Escoles Bressol Municipals de Vic (EBMV), on les famílies d’I2 gaudeixen de la gratuïtat de la quota mensual, però les dues llars d’infants concertades encara no tenen cap acord signat, perquè les famílies que utilitzen el servei puguin beneficiar-se de la reducció de la quota.

Dit això, la regidora va apuntar que l’Ajuntament de Vic ha rebut la garantia de finançament dels i les alumnes d’I2 de les EBMV i es porta al ple el traspàs a Feduart, la fundació que s’ocupa de gestionar les escoles bressol municipals de 57.600 euros, corresponent al 30% de la totalitat prevista del finançament.
 

Una votació del ple municipal. Foto: Ajuntament de Vic


D’altra banda, amb els vots a favor de JuntsXCat, d’ERC i PSC i amb l’abstenció de Capgirem Vic, es va aprovar el reglament de l’establiment del servei públic d’estacionament controlat de vehicles a la via pública.
 
La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va apuntar: “És un pas més pel nou servei de regulació d’estacionament a la calçada, per la gestió de totes les zones verdes, blaves i taronges. Des d’ERC, Viqui Terricabras, va aclarir: “Entenem que el que es porta a aprovació és el marc tècnic del servei públic, però no oblidem que no estem d’acord en com es planteja el servei ni en com es durà a terme la gestió”. Per la seva banda, la regidora Carme Tena, del PSC, va votar a favor, però no comparteix el tipus de gestió.

Biblioteca Pilarín Bayés
El ple va aprovar per unanimitat l’acceptació de la renúncia de l’empresa proposada adjudicatària inicialment i requeriment de documentació prèvia a l’adjudicació a favor del segon licitador, respecte a la contractació, en règim de concessió administrativa, de la gestió del bar-restaurant de la biblioteca Pilarín Bayés.
 
La plaça de la Noguera
Amb els vots a favor de JuntsXCat i PSC i en contra d’ERC i Capgirem Vic es va aprovar tirar endavant l’expropiació de la finca situada a la plaça de la Noguera. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que l’objectiu és desenvolupar el planejament, que inclou expropiar solars privats per ús públic. “Es va fer una valoració i l’expropiació són 472.000 euros. Serà una plaça de debò, fins ara, era un solar privat cedit a l’Ajuntament".

Maria Balasch, d’ERC, va decidir votar en contra. “El discurs és el mateix, si políticament es vol, hi ha altres solucions per salvar la plaça de la Noguera. Considerem que no s’ha escoltat els veïns. El POUM no és la constitució, és viu”. Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va dir: “Ens farem nostres les reflexions del col·lectiu Remei Reviu. Hi ha diners per comprar el Patí Vic, però no per salvar una plaça. L’expropiació hauria de ser del total de la plaça, i no ens volem conformar amb un tros.
Arxivat a