​Èxit del Benvinguts a Pagès a Osona

Els pagesos obren les portes de les seves explotacions per reivindicar la importància del sector primari a Catalunya

Més de 34.000 persones van participar a les visites guiades
Més de 34.000 persones van participar a les visites guiades | Martí Albesa / NacióDigital
NacióDigital
03 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:01h
Cap de setmana de portes obertes al camp català. La setena edició de Benvinguts a Pagès La Festa va ser un èxit amb 34.000 participants a les visites guiades gratuïtes celebrades en unes 160 explotacions agroalimentàries del país. A Osona també hi va haver una afluència molt alta de visitats.

Unes activitats amb l'objectiu que la ciutadania descobrís l’origen dels productes que consumeix cada dia, pogués entendre la feina dels pagesos i pageses i aprendre a valorar el sector primari del país. En aquest sentit, ramaders, agricultors, hortolans i apicultors, entre altres, han estat els autèntics protagonistes del cap de setmana on han pogut ensenyar en primera persona el seu dia a dia i fidelitzar nous públics en el marc d’un esdeveniment que funciona com el gran aparador de l’oferta agroalimentària de Catalunya. 

Les visites es van completar amb tasts de productes i la venda directa dels productors al públic en el marc de dues jornades en què el 80% dels visitants compren un cop acabada la visita guiada.

La  majoria de les explotacions properes a l’àrea metropolitana van fer el ple i van esgotar les places disponibles per poder participar de les visites guiades gratuïtes. Les comarques del Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Osona i Bages van rebre els grups més nombrosos durant tot el cap de setmana.

A Osona es van poder visitar onze explotacions com El Pujol de Calldetenes, El Soler de N'Hug a Prats de Lluçanès o la Granja Comas de Santa Eugènia de Berga. També hi havia activitats paral·leles, com la degustació de formatges propis al Molí de la Llavina (Centelles), la descoberta de la tòfona (Santa Eulàlia de Puigoriol) o una visita a una casa de pagès tradicional (Mas Casablanca a Taradell).
 

El Benvinguts a Pagès és una activitat ideal per a les famílies. Foto: Benvinguts a Pagès


Satisfacció i balanç positiu
Al Segrià, en Carles Pijoan, des la granja Pifarré, explica que Benvinguts a Pagès “és un gran esdeveniment per a nosaltres, ens permet tenir contacte amb la ciutadania, fer-los entendre perquè és important tenir un sector primari viu i ens ha ajudat a promoure les visites a la nostra explotació, que ara fem habitualment”. 

Des del Tarragonès, Ester Gomis lidera l’explotació d’avellanes Ca Rosset. Apunta que “aquest cap de setmana ens dona veracitat i un punt d’autenticitat a tots els pagesos i pageses que participem perquè la gent ens veu tal com som, sense filtres”. Gomis ha organitzat les visites coincidint amb l’inici de la recollida de les primeres avellanes. “Les hem torrat i envasat perquè el públic tingués l’oportunitat de tastar les primeres varietats amb denominació d’origen de la temporada”. 

Des de l’organització també es fa un balanç positiu de la festa del cap de setmana “que promou una alimentació saludable, la venda de proximitat respectant els criteris de sostenibilitat, la promoció del sector agroalimentari i la posada en valor del territori i els paisatges de Catalunya des del punt de vista de la seva diversitat de productes i gastronòmica”. Finalment, es vol fer públic “un agraïment a tots els agents participants, al públic que ha respost de manera entusiasta i a totes les persones i entitats, que, un any més, han fet possible l’èxit de la festa de la pagesia catalana”.
 

L'explotació Ecomtu, a la Garrotxa, va ser una de les 160 que van participar al Benvinguts a Pagès. Foto: Martí Albesa


Una experiència rodona
El cap de setmana de Benvinguts a Pagès La Festa ha comptat també amb la participació de 200 restaurants que treballen amb productes de proximitat i que han estat seleccionats pels mateixos pagesos i pageses, l’adhesió de 145 establiments rurals i la programació de prop d’un centenar d’activitats complementàries. 

L’oferta s’ha arrodonit amb l’ampliació de les rutes amb un total de setze itineraris d’una jornada o bé de cap de setmana que han proposat les visites a les explotacions participants, conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants. S’han ofert itineraris per al Pirineu, les Terres de Lleida, l’Ebre, l’interior de Tarragona, tot el litoral i prelitoral, la Catalunya Central i l’interior de Girona.

Vigent tot l’any
El projecte es manté vigent els 365 dies de l’any a través de la iniciativa Benvinguts a Pagès Tot l’Any, que continua a partir d’ara amb les visites guiades de pagament a un centenar d’explotacions agroalimentàries de Catalunya.

La iniciativa atén la petició dels pagesos i pescadors que tenen aquesta eina per generar activitat durant els 365 dies de l’any. La pàgina web benvingutsapages.cat incorpora tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per territoris o bé per productes i també inclou un apartat amb el detall de les rutes, disponibles per poder fer en tot moment.