El festival Protesta projectarà 17 pel·lícules, amb 3 estrenes estatals

El certamen, que arriba a la desena edició, es farà del 14 al 22 d'octubre a Vic amb títols que parlen de dones rebels, desobediència civil o tecnologia i control

Presentació del festival d'enguany
Presentació del festival d'enguany | ACN
Redacció
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:24h
El Protesta, festival internacional de cinema de crítica social, projectarà del 14 al 22 d'octubre a Vic un total de 17 pel·lícules, de les quals tres seran estrenes a l'Estat i sis a Catalunya. Destaquen títols com Utama, guanyadora del jurat del festival Sundance; Annie Colère, de la directora Blandine Lenoir, sobre la lluita pel dret a l'avortament dels 70; i Tori et Lokita, dels germans Dardenne.

Aquesta serà una edició "molt especial" perquè el certamen arriba al desè aniversari. Les pel·lícules abordaran temàtiques com la desobediència civil, dones rebels, art transformador, tecnologia i control, o privilegis. Entre les novetats, hi ha tres maratons de curtmetratges amb els premiats dels últims deu anys i també una marató de curts humorístics.

Durant la presentació de la programació s'ha subratllat la importància d'arribar els deu anys i han fet una mica de balanç. En aquest temps, s'han projectat més de 300 pel·lícules i s'ha arribat a unes 30.000 persones de públic. "Però més enllà de les xifres, esperem que hi hagi hagut un impacte real, com és la d'oferir una mirada crítica a Vic i Osona: hem obert una finestra a realitats llunyanes o properes però moltes vegades desconegudes i hem apostat per descentralitzar la cultura més enllà de Barcelona", ha afirmat Ariadna Seuba, una de les membres de l'organització.

Pel que fa als continguts d'enguany, les pel·lícules abordaran les temàtiques de desobediència civil, dones rebels, art transformador, tecnologia i control, o privilegis. Una selecció que ve a ser una "retrospectiva" de les diferents problemàtiques socials que s'han tractat al llarg de la història del festival. Seuba ha lamentat que, malgrat haver passat deu anys, moltes d'aquestes encara són de "rabiosa actualitat" i no han millorat, posant d'exemple el canvi climàtic, l'ús del vel amb el que està passant a l'Iran, la crisi migratòria o el dret a l'avortament.

Precisament, la pel·lícula que estrenarà aquesta nova edició parla d'aquesta última problemàtica. Es tracta d'Annie Colère de la directora Blandine Lenoir, que parla sobre la mobilització de dones els anys 70 per aconseguir el dret a l'avortament i el seu empoderament.

Àngel Amargant, membre de l'organització, ha subratllat que aquest film de ficció l'haurien de veure especialment els homes, perquè és un procés que encara els queda "molt lluny" i segurament el desconeixen, al marge d'explicar una lluita històrica. A més, el festival continuarà apostant per donar visibilitat a les produccions dirigides per dones.

De concurs de curts a marató
Enguany canvia el format de concurs de curtmetratges i s'organitzaran tres maratons amb tots els premiats en la categoria de Ficció, Documental i el Premi del Públic dels darrers 10 anys. Com a novetat, també s’ha programat una marató de curts humorístics que porta per títol "Riure per no plorar".

I entre les activitats paral·leles es faran tallers, xerrades, un recorregut pels llocs més emblemàtics de Vic on ha tingut lloc el Festival Protesta, i una festa final especial amb artistes com Lu Rois, Carla Collado, Joan Colomo, Adriana Bertran o Godai Garcia. Un concert de La Ludwig Band tancarà la festa d’aniversari.

D’altra banda, des de fa dos anys, el festival organitza tallers i projeccions a escoles i instituts per treballar temàtiques actuals que afecten les persones més joves. És el "Protesta a les Aules". El llargmetratge escollit per projectar enguany és Girl Gang, un documental que explica la història d’una jove influencer i aborda els perills de la sobreexposició a les xarxes per a la salut mental.

El festival ressonarà a altres localitats
El festival també ressonarà uns dies abans a diferents punts de Catalunya sota el nom d'Escampa la Boira. Seran diferents projeccions abans de la celebració oficial del certamen a Vic que comencen aquest dijous a Barcelona (Cinema Zumzeig) amb La Vida d'Ivanna, seguit de Girona (Cinema Truffaut, 30 de setembre); Berga (Konvent Puntzero, 1 d'octubre) i Navarcles (Festival Clam, 2 d'octubre). En tots aquests espais es projectaran films que només es podran veure a aquestes localitats.
 

«Annie Colère» s'estrenarà al festival Protesta. Foto: ACN

Arxivat a