Detingut un veí de Manlleu per empadronar immigrants irregulars

L’home, que n’hauria enregistrat una seixantena, cobrava 300 euros per persona

Pere Pratdesaba
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:03h
Una parella de la Policia Local de Manlleu
Una parella de la Policia Local de Manlleu | Ajuntament de Manlleu
La Policia Local de Manlleu va detenir fa un parell de setmanes un veí de la localitat empadronar al seu domicili persones immigrades en situació administrativa irregular a canvi de diners, segons ha informat un portaveu de l’Ajuntament a Osona.com. L’home va passar a disposició judicial i va quedar en llibertat amb càrrecs, acusat d’un delicte de falsificació de document públic i un delicte contra els ciutadans estrangers.

En el domicili del detingut, de 67 m2, s’havien empadronat 12 persones en els darrers dos mesos. La policia, però, calcula que hi haurien passat una seixantena de persones, en diverses tongades. 

La Policia Local de Manlleu ja va detectar fa unes setmanes que hi havia un veí de Manlleu que s’aprofitava de la situació de vulnerabilitat i d’irregularitat administrativa de persones immigrades acabades d’arribar a la ciutat, després de les sospites de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, que s’encarrega del padró de la ciutat. Tot seguit, va iniciar una investigació, que ha acabat amb la seva detenció.

“El veí detingut empadronava a persones immigrades en situació administrativa irregular al seu domicili a canvi del pagament de quantitats de diners que solien rondar els 300 euros”, explica el cap de la Policia Local, Moisés Gimeno. El detingut, una vegada havia empadronat a les persones al seu domicili i havia cobrat per aquest servei les donava de baixa (sense que els implicats ho sabessin) i iniciava una nova tanda d’empadronaments.

Una pràctica generalitzada
Després d’investigar aquest cas, la Policia Local ha començat a investigar altres immobles que tenen molt moviment de padró i que presenten sobreocupació pels m2 útils dels habitatges. S’han detectat així altres persones veïnes de Manlleu que han realitzat aquesta pràctica irregular. 

De moment s’ha procedit a denunciar una veïna per la llei d’estrangeria, per empadronar de forma irregular dos immigrants. En aquest cas, no s’ha pogut provar que hi hagi hagut transacció de diners a canvi de l’empadronament, però al fer la comprovació de si les dues persones empadronades residien a l’immoble de l’empadronament la policia va poder comprovar que no era així. Tot seguit es va procedir a denunciar a la titular de l’empadronament i a sancionar-la amb 1.000 euros per persona empadronada irregularment.

La regidoria de Seguretat Ciutadana, amb un treball conjunt amb la resta d’àrees de l’ajuntament, han posat en marxa un protocol que ha de permetre detectar aquest tipus de pràctiques irregulars i iniciar investigacions al respecte per evitar que al municipi de Manlleu les persones més vulnerables siguin víctimes d’aquests tipus d’estafes.
Arxivat a