L'ampliació de l'abocador d'Orís garantirà l'entrada de residus per als propers 10 anys

El projecte pretén dotar les instal·lacions de la capacitat suficient per donar una gestió controlada a tot el rebuig dels residus d'Osona i el Ripollès

Obres a l'abocador d'Orís
Obres a l'abocador d'Orís | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
29 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:53h
El Consorci per a la Gestió de Residus Urbans d'Osona, del qual forma part el Consell Comarcal d'Osona, impulsa el projecte d'ampliació del dipòsit controlat amb l'objectiu de dotar les instal·lacions existents de la capacitat suficient per donar una gestió controlada a tot el rebuig dels residus d'Osona i el Ripollès.

En aquest marc, les obres de construcció de la fase 3.2 del vas B del dipòsit controlat de residus municipalsd'Orís ja estan en marxa des d'aquest estiu. Amb un cost de de 2.259.131 euros i un termini de set mesos, l'obra consisteix en l'ampliació de la zona d'explotació del dipòsit fins a una capacitat de 404.092 m3. Aquesta xifra equival a l'entrada de residus de 9,46 anys -suposant que es mantingui el ritme d'entrades actual-. L'any 2021, per exemple, van entrar-hi unes 30.800 tones.

Els dipòsits controlats són instal·lacions de tractament que es troben al final de la cadena de gestió dels residus. Així, els rebutjos dels residus que no es poden valoritzar o reutilitzar, després de la seva gestió prèvia a una planta de tractament, tenen com a destinació final un dipòsit controlat. El d'Orís rep la fracció rebuig, és a dir, els residus urbans que no es poden reciclar de tots els municipis d'Osona i des de finals de 2006 també admet els residus que no es poden reciclar del Ripollès.

En concret, l'actuació consisteix en l'excavació del terreny, la impermeabilització del fons i els laterals del vas amb capes d'argila, làmina de polietilè i geotèxtil, així com la col·locació del drenatge pels lixiviats (els líquids resultants de la descomposició). El dipòsit disposa d'un sistema de tractament de lixiviats d'última tecnologia. També consta de dues microturbines que contribueixen en l'aprofitament energètic del biogàs.

L'obra està adjudicada a Cespa Gestión de Residuos, SAU, la direcció d'obra i executiva a Grup Solucions Manresa, SL i la coordinació de seguretat i salut durant la fase d'execució a GPO Ingeniería y Arquitectura, SLU, dins del contracte de concessió d'obra "Construcció de les fases 3.1 i 3.2 d'ampliació del vas B del Dipòsit controlat de residus municipals situat a Orís, l'explotació i el manteniment del dipòsit controlat i el tractament de lixiviats".

El dipòsit controlat d'Orís es va posar en funcionament el 1995. Consta de dos vasos, el vas A (que va funcionar entre el 1995 i el 2000 i es va clausurar el 2005) i el vas B. El vas B està dividit en: fase 1 (explotat del 2000 al 2006 i clausurat el 2008); fase 2 (explotat des del 2006 fins el 2016 i pendent de clausurar); fase 3.1 (va començar a explotar-se el 2016 i actualment encara s'està explotant).