Gambeta desplega amb èxit a Colòmbia el model social de futbol de l'OAR Vic

L'ONG osonenca treballa amb centenar de nens i nenes en una escola pública del barri d’Estoraques, un dels més vulnerables de la ciutat de Bucaramanga

Uns nens de Bucaramanga que participen al projecte Gambeta
Uns nens de Bucaramanga que participen al projecte Gambeta | Gambeta
Redacció
01 d'octubre del 2022
Actualitzat el 10 d'octubre a les 11:52h
L’equip de l’ONG osonenca Gambeta ha presentat el balanç de la implantació del projecte d'integració social que han implantat a la ciutat de Bucaramanga, a Colòmbia, així com de l’acció realitzada amb 15 nens i nenes de famílies vulnerables de Vic durant el curs passat.

Acabats d’aterrar de Colòmbia, l’equip ha valorat com un èxit la implantació del projecte i la metodologia Gambeta amb 100 nens i nenes d’entre 6 i 12 anys de l’escola Institución Educativa Luis Carlos Sarmiento de Bucaramanga, una ciutat de més de 500.000 habitants al nord-est de Colòmbia. L'objectiu és fer-ne un seguiment per evitar la deserció escolar.

La direcció de l’escola colombiana va seleccionar els 100 alumnes amb més rendiment acadèmic del centre per entrar al programa. Tots els alumnes van rebre un equipatge de futbol complet per part de Gambeta, així com entrenaments en base el model de futbol social de l’OAR Vic, i acompanyament dels educadors social de Gambeta, Ferran Erra i Maria Navarrete.

L’escola es troba al barri d’Estoraques, un dels més vulnerables de la ciutat arran del tràfic de droga. En aquest sentit, Gambeta ha comptat amb el suport dels líders de l’associació veïnal del barri que, a banda de protegir els membres de l’equip, van mobilitzar un equip de neteja de veïnes i veïns per recuperar el camp de futbol que havia quedat inutilitzat per la brutícia i el tràfic de droga.

El fundador de Gambeta, el vigatà Pep Novellas, explica que “malgrat que al barri estàvem sempre protegits per quatre agents de la policia colombiana armats i pels líders del barri d’Estoraques, ens hem sentit com a casa. Ens han acollit amb gratitud infinita”.

Novellas afegeix que “l’èxit a Colòmbia ha estat possible per l’acció combinada i estreta entre Gambeta, els líders veïnals del barri d’Estoraques i la universitat Unidades Tecnológicas de Santander (UTS)”. En aquest sentit, Gambeta ha signat un conveni amb la UTS per garantir la continuïtat del programa, tant al primer centre on s’ha implantat, com per desplegar-ho a d’altres centres educatius vulnerables de la ciutat de Bucaramanga.

En la mateixa línia, durant les tres setmanes d’estada a Colòmbia, els entrenadors de l’escola de futbol de l’OAR Vic (Joan Manel Sánchez, Abel Castañé i Andy Castañé) han format diversos alumnes d’últim curs de CAFE de la UTS en la metodologia de futbol social.  Per la seva banda, Maria Navarrete i Ferran Erra, han realitzat diverses dinàmiques amb les famílies dels 100 nens i nenes Gambeta d’Estoraques, i han format tant al professorat de les UTS, com als mestres de l’escola Luis Carlos Galán en gimnàstica emocional, pràctiques restauratives i comunicació no violenta.

Gambeta va arrencar a Vic el curs 2021-2022 amb 15 nenes i nenes que l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Vic va identificar com a vulnerables.


Tots els nens i nenes Gambeta, tant a Vic com a Colòmbia, són seguits i avaluats per un equip de psicòlegs per validar l’impacte positiu del projecte en el seu desenvolupament cognitiu i personal.

Pep Novellas es mostra satisfet de l'inici del projecte: “No puc estar més feliç. Tot el que m’havia imaginat ha estat superat amb escreix. Agraeixo a totes les persones que ens han fet costat aquí i allà, i també als patrocinadors, el seu suport incondicional. I vull posar en valor també la joia de l’escola de futbol de l’OAR Vic. A vegades valorem més el de lluny que no el que tenim a casa. A Colòmbia hem constatat com es meravellen del mètode que aquí ja fa 18 anys que tiren endavant”.

Sobre Gambeta
Gambeta, una associació sense ànim de lucre fundada pel vigatà Pep Novellas ara fa tres anys, treballa amb nens i nenes (d’entre 6 i 12) de famílies vulnerables, per acompanyar-los amb l’objectiu que finalitzin els seus estudis. L’associació utilitza la metodologia de futbol social no competitiu de l’escola de futbol de l’OAR Vic com a eina de treball, que se suma a l’acompanyament a les famílies i als alumnes, des de la neuropsicologia (gimnàstica emocional) i les pràctiques restauratives i comunicació no violenta. 
 

Instal·lacions de futbol de Bucaramanga Foto: Gambeta

Arxivat a