1 de 10
Ateneu de Vic

L'alimentació, eix central de la nova temporada de l'Ateneu de Vic

Julio Basulto, Maria Nicolau i Pep Salsetes, principals protagonistes de la programació de tardor

Roda de premsa de presentació | Ateneu de Vic
per Redacció, Vic, Catalunya | 28 de setembre de 2022 a les 09:51 |
L'Ateneu de Vic dedicarà el primer trimestre del curs a parlar de l'alimentació, un dels grans reptes de present i de futur de la societat d'avui per les implicacions que té en el medi ambient, la salut i l'economia. Aquest dimarts al matí, el vicepresident del Casino de Vic, Jordi Comas; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, Bet Piella, i el gerent de la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Marc Mussons, han presentat les activitats que, majoritàriament relacionades amb aquest eix temàtic, tindran lloc des d'ara i fins al desembre. Les podeu consultar aquí.

Una de les activitats més destacades serà la taula rodona "Què haurien de menjar els nostres fills?", a càrrec del dietista i nutricionista Julio Basulto, professor associat del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC i autor, entre altres llibres, de l'èxit de vendes Come mierda. Acompanyat per la doctora en Psicologia i diplomada en Nutrició Humana i Dietètica Cristina Vaqué i de la infermera pediàtrica Concepció Font, els tres experts parlaran de per què cada any moren dos milions de persones per culpa de les malalties cardiovasculars provocades per la mala alimentació i per què la població infantil amb sobrepès s'ha triplicat en els darrers 15  anys. L'acte tindrà lloc el dia 13 d'octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés.


Una altra proposta és la xerrada tastet que portaran a terme la cuinera del Ferrer de Tall, Maria Nicolau, i el cuiner, pagès, escriptor i guardià de llavors Pep Salsetes, acompanyats del gastrònom Pep Palau. Aquesta sessió, prevista per al dia 26 d'octubre, a les 19.00 h, a la Sala Modernista del Casino, convidarà a reflexionar sobre la importància de tornar a cuinar a casa, a més de valorar la cuina tradicional arrelada al territori com a vector de transformació social. L'acte comptarà amb la col·laboració d'Osona Cuina.

Un altre dels plats forts serà la projecció del documental dels germans Roca Sembrando el futuro i la conversa posterior amb el seu director, Alberto Utrera. El documental  posa el focus en l'amenaça que suposa la pèrdua de biodiversitat dels cultius a través d'un recorregut que comença amb el testimoni de la mare dels germans Roca i acaba fent un viatge per tot el món. L'acte tindrà lloc el 23 de novembre, a les 19 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés, que s’incorpora com a espai per a l’Ateneu.


Acabaran de completar el cicle sobre alimentació la xerrada sobre "Nous aliments, noves fonts de proteïna: necessitat o moda?", que tindrà lloc el 14 de desembre, a les 19 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés, i "Salut i medi ambient: el cas dels antibiòtics", el dia 9 de novembre a les 19 h al Casino.

Més enllà d'aquest eix central, l'Ateneu acollirà també altres activitats, com la presentació del llibre El vicecònsol, de Xavier Serra, o l'activitat que s'inscriu dins els actes de la Nit Europea de la Recerca, "Fem un got de ciència!", que a través de quatre microxerrades a càrrec de diferents investigadors vol acostar la ciència i el coneixement a la ciutadania.


Promoure la creativitat intel·lectual  i divulgar el coneixement


L'Ateneu va néixer l'any 2015, sota l'impuls de l'Ajuntament de Vic, el Casino de Vic i la UVic-UCC amb l'objectiu de promoure l'activitat intel·lectual mitjançant la proposta de diàlegs oberts, transversals i constructius; de fomentar la creativitat intel·lectual, artística i participativa; i de contribuir a la cohesió social de la ciutat de Vic i de la comarca d'Osona. A més, facilita la col·laboració de la UVic-UCC de la transferència del coneixement cap a la ciutadania.

Durant la presentació, Jordi Comas, en nom del Casino de Vic, ha manifestat la voluntat de l'Ateneu de ser un espai de reflexió i coneixement, i per aquest motiu des del curs passat van decidir que la programació” no fos un calaix de sastre, sinó que girés entorn d'un tema de gran interès, que permetés aprofundir-hi i vincular-hi els diferents agents del territori". 

Per la seva banda, Marc Mussons ha assegurat que la implicació de la Universitat "no és un fet casual, ja que té entre els seus pilars estratègics, la recerca i la transferència de coneixement, i l'Ateneu és un altaveu de la divulgació científica en el territori, que permet explicar i acostar la ciència a la ciutadania". 

Finalment, Bet Piella ha destacat el fet que l'alimentació sigui l'eix central de la programació d'enguany, "ja que, com a comarca, ens és urgent pensar i repensar quins aliments tindrem en el futur, no només per la salut de les persones sinó per  l'interès  econòmic de la comarca." 

Piella ha posat a disposició de l'Ateneu de Vic els dos nous espais on es programaran activitats de l'Ateneu, com són la Biblioteca Pilarín Bayés i el nou centre cívic Joan Triadú. De fet, algunes de les activitats ja programades tindran lloc a la nova biblioteca de Vic.

 

Participació