​Igualtat i Feminismes dobla el pressupost dels ens locals de la Catalunya Central

L’increment de la inversió s'enfila fins als 6,1 milions d'euros, la qual cosa suposarà un salt qualitatiu per als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els serveis de resposta urgent per a situacions de violència masclista, i les polítiques i serveis de migracions, acollida i vida digna compartida

La consellera Tània Verge, a la presentació a Vic
La consellera Tània Verge, a la presentació a Vic | Departament d'Igualtat i Feminismes
Redacció
24 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:56h
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat aquest divendres a Vic el nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. “Perquè les lleis d’igualtat deixin de ser recomanacions s’han de dotar de recursos i aquest primer Acord Marc del Departament d’Igualtat i Feminismes fa possible doblar el pressupost”.

El pacte estableix el nou marc de relació entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i les administracions locals. S’ha construït a través del diàleg i el treball conjunt entre Igualtat i Feminismes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

“S’ha treballat per atendre la diversitat de realitats i necessitats dels municipis i comarques del país”, ha afirmat Verge. “Per això, hem estat pioneres en incorporar per primera vegada la mirada imprescindible dels micropobles en la negociació i signatura d’un acord de finançament entre Generalitat i ens locals”, ha subratllat la consellera.

L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida. “Reforcem els serveis, en totes i cadascuna d'aquestes línies d'actuació, perquè són xarxes de país, de garantia dels drets humans” ha conclòs la consellera Verge.

Polítiques feministes locals
Així, en el conjunt de Catalunya, el pressupost de les transferències del Departament als ens locals ha passat dels 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021 als 90.981.411 euros per als anys 2022-2025. En el cas de la Catalunya Central, l’import pràcticament es dobla, passant dels 3.344.235 euros als 6.155.384 euros. Aquests recursos es distribueixen entre els ajuntaments dels municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals. Per tant, a les comarques de la Catalunya Central es vehicularan cap als consells comarcals del Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès, i els ajuntaments de Manlleu, Manresa, i Vic.

La consellera ha puntualitzat que “l’Acord es planteja com un punt de partida, però no d’arribada, per a la cooperació amb els ens locals durant els pròxims quatre anys”. En aquest sentit, les condicions podran millorar en funció dels recursos de què disposi el Departament en els futurs exercicis pressupostaris del Govern.

En l’acte de presentació, Verge ha estat acompanyada per la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit Villegas; i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Imma Reguant Espinal. “La signatura d’aquest Acord Marc demostra que el Govern fa una aposta clara i creu que hi ha d’haver recursos per a polítiques tant de Feminismes com d’Igualtat” ha declarat la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit Villegas.

Enfortir serveis per garantir drets
El nou Acord Marc té com a objectius principals consolidar les polítiques d’igualtat i feminismes que despleguen els ajuntaments i els consells comarcals arreu de Catalunya, i enfortir i consolidar les xarxes de serveis d’atenció a les persones. “Millorar la prestació dels serveis vol dir, en definitiva, promoure la garantia dels drets humans”, segons ha destacat la consellera.

A la Catalunya Central els recursos destinats a subvencionar els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills augmenten notablement passant dels 252.061 euros als 545.964 euros per al període 2022-2025. Es tracta de serveis que asseguren l’acompanyament i l’acolliment temporal de dones i criatures que es troben en situacions de crisi i d’urgència derivades de casos de violència masclista.

Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’increment pressupostari multiplica per 2,3 l’import del període 2018-2021. Els vuit SIAD de la Catalunya Central comptaran, doncs, amb un finançament total de 3.062.092 euros per als pròxims quatre anys. Els SIAD, coordinats per l’Institut Català de les Dones, ofereixen informació i acompanyament sobre tota mena de qüestions i recursos d’interès per a les dones, realitzen formacions i accions de sensibilització i també són una primera porta d’entrada per proporcionar informació i atenció davant de situacions de violència masclista.
 

La presentació a Vic ha anat a càrrec de la consellera Tània Verge Foto: Departament d'Igualtat i Feminismes


Quant a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els recursos destinats a les comarques de la Catalunya Central es multiplicaran per 5,6. Així, l’import per al període 2022-2025 serà d’1.033.902 euros. Els SAI ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, i accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l’hora de denunciar vulneracions de drets o de dur a terme determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. A la vegada, el personal dels SAI acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques locals LGBTI+.

Per últim, l’import per als serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida també augmenta, i arriba fins als 1.513.426 euros. És un import al qual cal sumar la transferència extraordinària que Igualtat i Feminismes ha activat enguany arran de la crisi generada per la guerra d’Ucraïna.

Consolidar equips facilitant un sistema de finançament sostenible, àgil i flexible
Verge ha insistit que “millorar la prestació dels serveis passa necessàriament per comptar amb personal especialitzat i amb més hores de dedicació”.“Els serveis que despleguen les polítiques d'Igualtat i Feminismes han de tenir els recursos humans adequats i aquesta és l'aposta central que hem fet amb l'Acord Marc”. En aquest sentit, el nou Acord Marc aposta clarament per consolidar els equips professionals.

En el cas concret de les Xarxes de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ i de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’Acord preveu superar les dificultats de finançament dels ens locals i, en especial, dels consells comarcals. Per això, per als consells comarcals se subvenciona el 100% de la contractació de personal a jornada completa en SAI i SIAD (70% en el cas d’ajuntaments), amb salaris equiparables als del sector públic de la Generalitat. A més, es financen els desplaçaments del personal dels SIAD dels consells comarcals, per tal que es puguin atendre les necessitats de tots els municipis, també dels més petits.

Per últim i com a novetat d’aquest nou acord, parlem d’un pressupost previst, seran els ens locals els que tinguin l’última paraula a l’hora d’executar-lo i adaptar-lo a les seves necessitats, això si, sense perdre en cap cas l’import no executat, que s’acumularà pel següent any. En la mateixa línia de donar resposta a les necessitats dels ens locals, el nou Acord Marc simplifica els tràmits administratius i estableix un model de finançament àgil i flexible. Entre altres, el sistema permet ajustar els imports anuals a les necessitats de cada context, i traspassar els romanents a exercicis posteriors. A més, l’Acord reforça els mecanismes d’acompanyament i coordinació entre els ens locals i el Departament d’Igualtat i Feminismes.
Arxivat a