Les explotacions ramaderes d'Osona tornen a obrir les portes pel Benvinguts a Pagès

La iniciativa, que es portarà a terme l'1 i 2 d'octubre, també comptarà amb activitats paral·leles com rutes gastronòmiques o per descobrir la tòfona

Presentació del Benvingut a Pagès a Muntanyola
Presentació del Benvingut a Pagès a Muntanyola | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:44h
Osona participa un any més a la festa de la pagesia catalana. La 7a edició de Benvinguts a Pagès se celebrarà el primer cap de setmana d'octubre, 1 i 2. Osona compta amb una oferta pròpia on es podran visitar onze explotacions com El Pujol de Calldetenes, El Soler de N'Hug a Prats de Lluçanès o la Granja Comas de Santa Eugènia de Berga.

També hi ha activitats paral·leles, com la degustació de formatges propis al Molí de la Llavina (Centelles), la descoberta de la tòfona (Santa Eulàlia de Puigoriol) o una visita a una casa de pagès tradicional (Mas Casablanca a Taradell). Hi ha una desena d'espais més per dinar i una dotzena més per dormir. Podeu consultar tota la informació al detall en aquest enllaç.

La ciutadania tindrà així una nova oportunitat per conèixer en primera persona l'origen d'allò que mengem cada dia i descobrir els processos d'elaboració dels productes de temporada i proximitat en una edició que manté la reserva prèvia a través de la pàgina web. La iniciativa convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos en una oportunitat per fidelitzar nous clients. 

Una de les novetats d'aquesta edició és l'ampliació del nombre de rutes d'un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d'octubre. A Osona, per exemple, s'han preparat les rutes Tasta la diversitat de productes.

Tret de sortida oficial
Representants de les institucions, periodistes, explotacions, allotjaments i restaurants s'han reunit aquesta setmana a l'explotació Les Cabres d'en Peyu a Muntanyola, on s'ha donat el tret de sortida a les jornades.

Durant la presentació, el conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona, Àlex Muntanyà, ha recordat "el compromís de la comarca amb el projecte així com la bona rebuda per part dels visitants any rere any", ja que a finals de la setmana passada s'havien rebut unes 200 reserves per visites. Respecte l'any passat les xifres d'agents participants es mantenen similars. És una de les comarques de Catalunya amb més oferta i també de les que sol rebre més visitants per la seva proximitat amb l'àrea metropolitana.

Per la seva banda, el president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, ha remarcat "la importància de la iniciativa per tal de donar a conèixer de primera mà l'origen dels productes i així crear un fort vincle entre productors i consumidors".

Com a representants de les explotacions agroalimentàries de la comarca, Mireia Colonques, ha subratllat la importància d'iniciatives com aquesta per tal de poder explicar al consumidor final la realitat i la importància del sector primari: "Tot té una història que s'ha d'explicar i posar en valor". I també ha posat de relleu la feinada que hi ha al darrera d'aquest projecte, la qual "cal que sigui valorada".

Posant fi a la presentació, el director dels serveis Territorials del DACC a la Catalunya Central, Josep Arderiu, ha fet èmfasi en la importància de "saber d'on prové allò que mengem", a més d'agrair l'acollida de la iniciativa des de l'inici per part de participants i visitants.

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d'Empresa i Treball, a través de l'Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l'Ajuntament de Barcelona, l'Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.