​El duet XY presenta «Desglaç» al MMVV, un viatge immersiu per l'espai sonor més singular

El disc de la banda osonenca s'ha gravat en 11 localitzacions que inclouen llocs com un pou de gel, un far o una cova dins el mar

La posada en escena del duet XY al Mercat de Música Viva de Vic.
La posada en escena del duet XY al Mercat de Música Viva de Vic. | ACN
Redacció
16 de setembre del 2022
Actualitzat a les 9:50h
No és la primera vegada que XY, el binomi musical format per Laura Cruells i Marçal Ayats, presenten disc al Mercat de Música Viva de Vic. També ho van fer l'any 2015 amb el seu primer treball, titulat Equilibri, un disc que els va portar a la majoria de festivals de renom de Catalunya. 

Ara, el duet d'Osona han tornat a triar el Mercat per presentar el seu nou treball, Desglaç (Música Global, 2022), un disc pensat i creat en diferents localitzacions del país, on l'espai esdevé un instrument més. Un projecte innovador, poètic i original, creat a foc lent, i que s'ha gravat durant sis mesos instal·lant estudis de gravació en 11 localitzacions de Catalunya..

Desglaç va néixer l'any 2017, però el projecte no s'ha fet realitat fins després de la pandèmia. Un treball que ha durat anys en què, a banda de la veu i el violoncel, s'incorpora un tercer instrument: l'espai.

Així, el disc no s'ha gravat dins d'un estudi, sinó que s'ha fet en 11 llocs del país diferents, que van des de la Cerdanya fins al Delta de l'Ebre i que inclou espais tan singulars com un pou de gel, un observatori astronòmic, una cova dins el mar o un far. Per a cada cançó, el lloc més adequat. De tot el procés en va sortir un documental, titulat amb el mateix nom, que es va presentar en l'última edició del festival In-Edit de Barcelona.