El CHV incorpora noves tecnologies per al diagnòstic de patologies de l'ull

El nou equip, únic a Osona, permet obtenir imatges més precises, de forma ràpida i no invasiva, i millora la qualitat en el diagnòstic d'afectacions

El nou equip en funcionament per al diagnòstic de patologies de l’ull.
El nou equip en funcionament per al diagnòstic de patologies de l’ull. | CHV
Redacció
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:58h
El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha reforçat el dispositiu de Consultes Externes del servei d'Oftalmologia amb la incorporació d'un sistema d'angiografia per tomografia de coherència òptica (OCT-A). Tal com expliquen en una nota, el nou equip permet captar imatges d'alta resolució i en tres dimensions dels vasos sanguinis oculars sense necessitat de contacte amb l'ull ni d'injectar contrast, el que facilita un diagnòstic precoç mitjançant un procediment més ràpid i còmode per al pacient.

Aquest sistema és el primer d'aquestes característiques a Osona i suposa un avenç important respecte a altres exàmens de fons d'ull, ja que ofereix imatges més precises per diagnosticar les diverses patologies de la retina i del segment anterior –part frontal de l'ull–, com el glaucoma –dany al nervi òptic a causa de pressió ocular elevada–. 

Mitjançant l'emissió d'ones de llum, la tècnica d'OCT captura imatges de forma ràpida i innòcua, sense necessitat d'injectar un contrast al pacient per tintar i visualitzar la trama vascular, cosa que permet evitar les molèsties i el risc d'efectes adversos que poden tenir altres proves, com l'angiografia amb fluoresceïna convencional. Aquesta prova, que sí que requereix l'ús de contrast, també es podrà fer per primer cop a la comarca gràcies al nou equip adquirit i s'emprarà en aquells casos en què els resultats obtinguts amb l'angiografia OCT no siguin suficients per conèixer l'afectació del pacient.

Amb la instal·lació i posada en marxa del nou equip d'angiografies i OCT al CHV els pacients de la comarca d'Osona es beneficiaran d'un procés de diagnòstic més precís i ràpid que no requereix realitzar altres proves complementàries ni desplaçar-se a l'àrea metropolitana. El caràcter mínimament invasiu de l'angiografia OCT, a més, facilita que un pacient pugui sotmetre's a aquesta prova més freqüentment, el que suposa un gran avenç en el control exhaustiu de la seva salut, especialment en pacients diabètics, on la visualització de microaneurismes pot ajudar a detectar precoçment l'inici d'una retinopatia diabètica. La tècnica d'OCT també serà de gran utilitat per fer estudis periòdics sobre la retina i el glaucoma.
Arxivat a